Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Professional Rebel spreekt tweewekelijks inspirerende ondernemers in het buitenland. De lessen die we leren uit deze gesprekken, verzamelen en delen we hier in ‘Groetjes uit …’ Deze week leert Rebel Linda Vermaat van: Chantal Heutink uit Kenia. Les #6: Pak het hele taboe aan!

The Basics
Wie: Chantal Heutink
Waar: Kenia, Kisumu en omgeving
Wat: Chantal produceert met I-Care pads wasbaar maandverband.
Hoe oud: 45 jaar

Waarom spreken wij Chantal?
Zodra meisjes in Kenia ongesteld zijn, gaan ze minder vaak naar school. Dit komt mede doordat maandverband nog niet overal te koop is en vaak te duur. In de steden is dit aan het veranderen, echter op het platteland nog nauwelijks. Met I-Care pads, wasbaar maandverband, probeert Chantal dit tij te keren. Het gaat goed, inmiddels heeft Chantal 17 man in dienst. Er is nu een order in de pijplijn van 12.500 pakketjes. Chantal hoopt die doorgaat – want dat is altijd de spanning. Daarnaast is er belangstelling vanuit Somalië, Uganda en ook Ethiopië.

Wat heeft Linda van Chantal geleerd?
Laat alles produceren en testen in land van herkomst. Zo weet je zeker dat alle materialen ruimschoots voor handen zijn. Chantal heeft veel gewerkt met de Kenya Industrial Research & Development Institute. Dit ging niet altijd even soepel, vooral omdat ze merkt dat bijna alle partijen met wie ze werkt in Kenia het moeilijk vinden om 'nee' te zeggen. "Ze zeggen geen 'nee', maar dóen het ook niet." Zo bestelde ze een tijd geleden 3.000 pakketjes. Zes maanden later had ze nog niks gezien, maar ook geen nee gehoord. Dit is lastig en tijdrovend.

Opmerkelijk
Naast het introduceren van wasbaar maandverband doorbreekt Chantal het taboe rondom ongesteldheid door mensen te informeren. Van haar boekje Sarah, Molly and the Red Visitors is inmiddels ook een toneelstuk gemaakt voor op middelbare scholen. Mooi om te zien hoe Chantal andere kanalen gebruikt om zo het onderwerp onder de aandacht te brengen en zo de nood voor haar product ook duidelijk maakt.

Top-3 inspiratiebronnen voor Chantal:
1. De film Gifted Hands (2010) van Thomas Carter. Waarom? Wat mij met name inspireert zijn waargebeurde verhalen. Mensen die een lange weg hebben afgelegd om te komen wie ze nu zijn. Zoals Ben Carson, een succesrijke hersenchirurg die allerlei tegenslagen overwon en vele levens veranderde.
2. Rolmodel Gladys Kiyapyap. Waarom? Ze 
groeit op in het onrustige gebied bij de grens van Pokot en Baringo (Kenia). De gevechten zijn haar niet vreemd, net als armoede en droogte. Door ontzettend hard te werken is ze erin geslaagd om haar universiteit af te ronden. Nu is ze, op haar 26ste! minister van educatie en ICT in het district West-Pokot en een rolmodel voor veel meiden.
3. Topsporter en schaatser Stefan Groothuis. Waarom? De focus en het doorzettingsvermogen, het vallen en opstaan wat topsporters laten zien.

Over de auteur

Linda Vermaat is mede-oprichter van Professional Rebel, een jong creatief adviesbureau dat innovatie stimuleert door 'professional …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief