Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

IndianPrideAZ50501314 november, is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot eerste wereldwijde diabetesdag. Deze ziekte is ook voor inheemse volken een groot gevaar, blijkt uit ‘Progress Can Kill’ een nieuw rapport van Survival International. Het rapport beschrijft de schrikbarende stijging van het aantal diabetespatiënten onder leden van inheemse volken die verdreven zijn van hun voorouderlijke gronden en gedwongen zijn een nieuwe levensstijl aan te nemen.

 

Vet dieet

Inheemse volkeren hebben volgens experts genetisch meer aanleg om diabetes type 2 te krijgen en zijn daardoor extra gevoelig voor een ongezond dieet. Wanneer inheemse volken van hun landen worden verdreven, verandert hun dieet vaak van een proteïnerijk naar een vetrijk, wat vaak diabetes tot gevolg heeft. De ziekte kan blindheid veroorzaken, maar ook nierfalen, beroertes, hart- en vaatziektes en het kan zelfs leiden tot amputaties van ledematen.

 

Grotere sterfkans

De Pima-indianen uit Arizona zijn een schrikbarend voorbeeld: meer dan de helft van de Pima ouder dan 35 heeft diabetes. In Australië hebben Aboriginals een 22 keer grotere kans om te sterven aan de gevolgen van diabetes dan andere Australiërs. 

 

fast food
De boosdoeners. Foto: CC

“Als er niet snel actie wordt ondernomen is er een grote kans dat diabetes deze eeuw nog een massale sterfte zal veroorzaken onder leden van inheemse volken, en in de ergste gevallen hele volken zal uitroeien,” zegt professor Paul Zimmet, van de Internationale Diabetes Vereniging.

 
Westerse invloed

Diabetes is een duidelijk voorbeeld van hoe de opgedwongen, Westerse ideeën over ‘ontwikkeling’ een aanslag kan zijn op de gezondheid van inheemse volken,” meent de directeur van Survival, Stephen Corry. “Diabetes komt zelden voor bij inheemse volken die op hun eigen gronden en op hun eigen manier leven, maar voor diegene die verdreven zijn in de naam van de ‘vooruitgang’ is het de grootste bedreiging voor hun ‘survival’.’

 

 

Survival International

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief