Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Pakistaanse legercommandant generaal Qamar Javed Bajwa heeft extremistische bewegingen opgeroepen van kwetsbare jongeren af te blijven. Niet eerder sprak een hoge generaal zulke ferme taal. Maar ook de regering houdt met sociaal-economisch wanbeleid terrorisme in stand. 14 miljoen kinderen gaan niet naar school. 40 procent heeft geen baan. Terwijl de jeugd 60 procent van de bevolking uitmaakt.

Abbas was tien toen hij zich met een vest vol explosieven naar een drukke moskee begaf waar politiemensen zaten te bidden. Hij wijst naar zijn polsen. Aan wwerszijden daarvan zat een elektriciteitsdraad. Hij hoefde de draden alleen maar tegen elkaar te houden, dan was zijn missie volbracht. De ongelovigen zouden in stukken naar de hel vliegen. Op hem wachtte het paradijs.

In een moment van bezinning gooide het jongetje de explosieven op de grond. Soldaten arresteerden hem ogenblikkelijk. “De Taliban zeiden dat ik de kafir, de ongelovigen, uit naam van Allah moest straffen. Maar toen ik al die politiemensen zag bidden, raakte ik in de war. Want mensen die bidden zijn toch gelovig?”

Schuld

Abbas is inmiddels dertien jaar. Drie jaar zat in hij in het gesloten Sabaoon, ‘De Eerste Ochtendstraal’, een rehabilitatiecentrum voor kindsoldaten hoog in de Pakistaanse Alpen. Hij gaat weer naar school. De psychologen van Sabaoon blijven zowel hem als zijn ouders volgen. Zijn ouders verkochten hun zoontje aan de Taliban. Zijn vader had een schuld. De extremisten betaalden die af in ruil voor Abbas. 

De meeste aanslagen op drukke markten, in moskeeën en scholen worden door kinderen gepleegd. Ze blazen zichzelf tussen mensen op. “Kinderen hebben recht op een onbezorgde jeugd en een toekomst”, vindt generaal Qamar Javed Bajwa, de hoogste commandant van de strijdkrachten. Sinds hij een half jaar geleden aantrad, maakt hij korte metten met militanten. In de tribale gebieden langs de Afghaanse grens waar de Taliban zich ophielden, joeg hij ze met geweld weg. Zijn soldaten openden de jacht op het ‘addergebroed’ tot in de verste uithoeken van het land. Wie wordt gepakt krijgt de strop. Sinds een paar maanden is het beduidend rustiger in Pakistan.

Radicaliseren

“Extremisme leidt tot terrorisme”, maakte de generaal op een persconferentie duidelijk. Maar hij wees ook op sociale factoren: “Jongeren radicaliseren door het milieu waarin ze leven.” Volgens niet-officiele cijfers bedraagt de jeugdwerkloosheid 40%. 14 miljoen kinderen gaan niet naar school. “Jongeren zijn op zoek naar een doel en betekenis in het leven.  Ze zijn geen kind meer maar ook nog niet volwassen. Ze zijn het meest kwetsbaar in deze periode”, waarschuwde hij de zaal vol journalisten, beleidsmakers en buitenlandse gasten. “Het leger werkt hard aan terreurbestrijding. Het is nu de taak aan de overheid”, vindt Generaal Bajwa.

Ik moet denk aan ‘Osama’ in het rehabilitatiecentrum Sabaoon. De therapeut introduceerde hem als een superintelligente jongen, die zich suf verveelde op school waar de helft van de tijd de onderwijzer niet kwam opdagen; op straat zocht hij de spanning op.

Of neem de achttienjarige Shah. Hij was dertien toen hij met de Taliban in aanraking kwam. Hij ging niet meer naar school. Zijn vader, een onderbetaalde fabrieksarbeider met een salaris van nog geen honderd euro per maand, had geen geld voor het onderwijs van zijn elf kinderen. Arme gezinnen hebben gemiddeld 9 kinderen. De overheid doet weinig aan geboortecontrole. Via de moskee worden ouders wijsgemaakt dat ieder kind een geschenk van Allah is. Maar wie helpt ze in het onderhoud van al hun kroost? Kinderbijslag of studiebeurzen bestaan niet. Terwijl de elitekinderen op dure universiteiten in het westen mogen studeren.

Leiders

Het is niet alleen goed onderwijs dat jongeren uit de handen van de Taliban houdt. “Het gezin, de moskee, de politiek en de media spelen allemaal een belangrijke rol in het ontwikkelen van evenwichtige persoonlijkheden. We hebben leiders en geen extremisten nodig willen we dit land vooruit brengen”, krachtige woorden van de generaal aan het adres van ouders, islamitische geestelijken en onderwijzers.

Bajwa haalde fel uit naar de Taliban en radicale moellahs, die samen kinderen tot jihadisten opleiden. “Jongeren moet worden bijgebracht dat deze zogenaamde moslims die terroristen ondersteunen, niets met de Islam van doen hebben. Met geweld bereik je niets. Ik geloof in een democratie waarin je je regeringsleiders mag kiezen. Kinderen zijn angstig, ze worden gedwongen geweld te plegen, hun land te vernietigen. Maar ze beseffen helemaal niet wat ze aan het doen zijn.” Volgens de generaal moet religie jongeren leren hoe je oprecht door het leven gaat, niet hoe je een vernietigende vroege dood sterft.

Een indrukwekkende toespraak van een legercommandant in een land met naar schatting 40.000 radicale koranscholen. Kinderen leren er dagelijks dat ze ‘kafirs’, ongelovigen, uit naam van Allah mogen doden. Het zou goed zijn als generaal Bajwa de jeugd overal in het hele land bezoekt en ze uitlegt dat niemand het recht heeft gewelddadige standpunten aan ze op te leggen. Dat in religie moorden niet mag. En dat zij het volste recht hebben op een onbezonnen jeugd en een goede toekomst.

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief