Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

indianaWie kent hem niet? De man die aan lianen door de jungle zwiert en archeologische schatten ontdekt, gebruind door de zon en voor niemand bang? Juist, Indiana Jones. Bijna drie decennia lang zijn miljoenen mensen vanuit hun huiskamer of bioscoop door Indy meegevoerd naar forten, kastelen, tempels en complexen waarin hij zijn schatten vind. De meeste van deze plekken zijn iconische Unesco Werelderfgoed locaties, zoals Petra in Jordanië, Machu Pichu in Peru en de Taj Mahal in India.

 

 

Samenwerking
Daarom besloten de Friends of World Heritage (een organisatie die meer bewustzijn wil generen omtrent het behouden van World Heritage Sites) om de makers van Indiana Jones te benaderen. Samen bedachten zij een interactieve en educatieve quiz over verschillende historische gebouwen op aarde. Het doel hiervan is om reizigers de waarde van de historische complexen te laten inzien en men bewuster te maken van de geschiedenis die deze met zich meedragen. Na het maken van de quiz kunnen mensen zich inschrijven en maken zij kans op de Indiana Jones reiservaring.

templeofdoom
Indy in de film
‘the Temple of Doom’
Pankot_palace
oftewel Pankot Palace,
een World Heritage Site in India

 

Behouden van bijzondere plaatsen
Naast de quiz is Frank Marshall, een producent van de Indiana Jones films, benaderd om een statement te maken over het belang van het behouden van het werelderfgoed. Hierover zegt Frank onder andere; ‘Net zoals Indiana Jones achter relikwieën aan jaagt omdat hij geloofde in de waarde daarvan en deze schatten wou behouden, geloof ik in het behouden van de prachtige plaatsen waar Indy zijn relikwieën vond.’

Deze week werd overigens ook bekendgemaakt dat de Unesco 27 nieuwe bijzondere plekken op haar lijst van Werelderfgoed heeft geplaatst. Tot de nieuwkomers horen onder andere de berg Le Morne, een oude schuilplaats voor weggelopen slaven in Mauritius; de archeologische site van Al-Jijr (Madain Salih), de eerste Werelderfgoedsite in Saudi-Arabië; Fujian Tulou in China, een complex van 46 aarden huizen rond een binnenplaats en Armeense kloosters in Iran.

De quiz loopt nog tot 18 juli!
Hieronder zie je het filmpje met Frank Marshall;  

 

 

 


 

 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief