Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ondanks de belofte van de VN om vluchtelingen te beschermen, is er tot nu toe weinig veranderd aan de manier waarop ze worden beschut. Hele gezinnen brengen, in plaats van de bedoelde paar maanden, jaar na jaar door in snikhete tenten. IKEA heeft een beter idee.

Op dit moment leven ongeveer 3,5 miljoen vluchtelingen in tenten. De IKEA stichting, de humanitaire tak van de Zweedse meubelmaker, heeft een comfortabelere opvang voor deze vluchtelingen uitgevonden met meerdere voordelen. Deze shelter:

  • is  plat verpakt,
  • heeft geen gereedschap nodig heeft om in elkaar te worden gezet,
  • is makkelijk uit elkaar te halen, om elders weer te worden opgebouwd,
  • bestaat niet uit canvas tentdoeken, maar uit harde panelen: deze zijn beter bestand tegen zware weersomstandigheden en bieden meer privacy,
  • maakt gebruik van technologieën om de beschutting overdag koel en ’s nachts warm te houden,
  • en levert elektriciteit door de zonnepanelen die erop bevestigd zijn.

De shelters zijn duurder dan de tenten die nu vaak gebruikt worden, maar als er genoeg geproduceerd worden, kunnen de kosten worden verlaagd. Bovendien gaan de shelters tot zes keer langer mee.

De nieuwe beschutting voor vluchtelingen zit nu nog in een testfase, maar kan over vier tot zes maanden in productie gaan. “We hopen dat dit product aangeboden kan worden in de markt voor alle organisaties die te maken hebben met nood- en rampsituaties,” zegt Per Heggenes van de IKEA stichting.

 

Lees meer bij The Christian Science Monitor

 

 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief