Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wanneer hij dinsdagavond tijdens het gala-diner zijn award in ontvangst neemt, draagt Zunar de prijs op aan zijn supporters en fans, zowel in Maleisië als in het buitenland. Zunar: “Ik ben heel blij dat ik hier vanavond ben in plaats van in een gevangenis ergens in Maleisië,” vervolgt hij zijn speech. “Met mijn cartoons doe ik een oproep om om het machtsmisbruik van de Maleisische regering te lachen. Daarvoor ben ik in de boeien geslagen en vastgehouden, maar ik blijf tekenen en zal blijven lachen.”

Kiezen voor de strijd
Zunar gaat de strijd aan met de regering omdat hij zich verantwoordelijk voelt om de waarheid te vertellen. Zunar: “Niemand anders doet het. Ik wil dan ook aan de regering laten weten dat ik ermee door zal gaan. Ze kunnen mijn cartoons en boeken verbieden, maar mijn gedachten niet. Ik blijf tekenen tot mijn laatste druppel inkt.” De cartoonist is vastberaden om zijn talent in te zetten voor dit hogere doel. “Ik kan kiezen voor een rustig leven en genieten van het geld dat ik met mijn talent kan verdienen. Of ik kan mijn pen inzetten voor iets goeds zodat ik anderen kan helpen; als een goede moslim. Ik kies voor het tweede.”

Kunstenaars moeten het doen
Vanwege zijn cartoons loopt Zunar het risico om de gevangenis in te gaan. De award die hij dinsdag heeft ontvangen probeert hem daarvoor te beschermen. Zunar: “Gewone mensen kunnen het zich niet permitteren om tegen misdaden van een regime in te gaan. Kunstenaars moeten dat doen. Zij hebben een status en een achterban om dingen voor elkaar te krijgen. Toch blijft het een worsteling, een marathon, maar ik houd mezelf voor dat ik maar twee dingen te doen: op het juiste spoor zitten en blijven doorgaan.”

Op dit moment hangt er 43 jaar gevangenisstraf boven het hoofd van Zunar vanwege negen aanklachten voor opruiing door middel van kritische tweets over de gevangenschap van een Maleisische oppositieleider. Zijn zaak komt voor op 8 december.

In juli interviewde OneWorld Zunar zijn dagelijkse strijd. Lees het artikel hier

Over de auteur

Anoek Hofkens is cultureel antropoloog en freelance journalist voor o.a. NRC Next, Het Parool, Linda en Cosmopolitan. Ze schrijft over …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief