Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

BN’ers reizen heel wat af als ambassadeur van goede doelen. OneWorld werpt een blik in hun koffer. Zijn ze van de rugzak of de beautycase? Van travelling light of beter-mee-verlegen-dan-om-verlegen? Deze keer Renate Verbaan (33): onder andere bekend als presentatrice van RTL Travel en Masterchef. Ze deed mee aan Wie Is De Mol en onlangs was zij de verslaggever voor The Passion.

 

 

Renate Verbaan reisde naar Oekraïne, het land met de snelst groeiende hiv-epidemie ter wereld. Ze ging erheen om te zien wat UNICEF doet voor zwerfjongeren met aids. OneWorld vroeg haar wat zij meeneemt op reis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben jij van de rugzak of de beautycase?
“Allebei niet! Ik ga voor een degelijke koffer. Niet al te groot en met wieltjes. Ik hou ‘m zo licht mogelijk, want ik heb vaak genoeg gereisd om te weten hoe ik efficiënt kan inpakken.”

Welk item was onmisbaar?
“Voor deze reis had ik een paar schoenen met dikke zolen meegenomen. Ik wist namelijk dat ik straatkinderen zou ontmoeten. Zij slapen vaak in putten tussen de verwarmingsbuizen. Om bij hen te komen, moest ik afdalen in die putten. Dikke zolen zijn dan onmisbaar, omdat op deze plekken veel troep en injectienaalden liggen. Als ik zo’n naald in m’n voet krijg, kan ik ook besmet raken met hiv. Ik moest dus goed opletten.”

Wat nam je mee, maar bleek niet nodig te zijn?
“Ik had teveel warme kleding ingepakt. Het was heel lekker weer in Oekraïne. Ik had dus nóg minimaler kunnen inpakken.”

Heb je ook iets achtergelaten?
“Vanwege de voetbalgekte had ik Nederlandse voetbalshirtjes voor de kinderen daar meegenomen. Ze waren er heel blij mee en we hebben nog een leuk wedstrijdje gespeeld.”

Welke herinnering heb je mee naar huis genomen?
“Ik denk terug aan Peter. Hij is op jonge leeftijd al opgenomen in een opvanghuis, nadat hij door zijn ouders verlaten was. Het was een uitzichtloze situatie, maar nu kon hij weer lachen en dromen over zijn toekomst. Hij wil fotograaf worden.”

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief