Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Kun je een Afghaanse tolk die voor het Nederlandse leger heeft getolkt asiel weigeren? Ja, vindt Fred Teeven. Hij is van plan Abdul Ghafoor Ahmadzai asiel te weigeren, schreef hij deze week aan de Tweede Kamer. Waarom? Omdat Ahmadzai eerder asiel aanvroeg in Noorwegen, en volgens de Dublin-procedure is het asielzoekers niet toegestaan daarna in een ander Europees land asiel aan te vragen. In Noorwegen werd Ahmadzai geweigerd omdat hij nooit voor dat land getolkt heeft.

In bijzondere omstandigheden kan er afgeweken worden van de Dublin-procedure, maar Teeven ziet in dit geval geen reden daartoe. Uit de Kamerbrief blijkt volgens NRC Handelsblad wel dat Ahmadzai inderdaad voor Defensie getolkt heeft én dat hij herkenbaar in beeld is gebracht in een BBC-reportage, maar dat is volgens Teeven geen reden af te wijken van de regels.

Inmiddels is een petitie gestart om Ahmadzai toch asiel te verlenen, omdat “mensen die in levensgevaar verkeren omdat zij voor de Nederlandse missie hebben gewerkt, op onze steun [moeten] kunnen rekenen.”

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief