Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vijfentwintig jongeren kregen tijdens de mini filmacademie #HoodHero de opdracht om in één weekend een two-minute-film te maken.

#HoodHero

Een betere wereld begint bij je wijk: One World, One Hood!

Het zijn de mensen die een wijk maken. Daarom zet OneWorld in mei de kleine en grote HoodHeroes in het zonnetje
Bekijk en deel onze artikelen, foto’s en filmpjes over deze wijkhelden op www.hoodhero.nl.

De deelnemers kregen zes hands-on masterclasses in storyboard telling, scriptwriting, presenting, acting, portraying en editing. De masterclasses stoomden drie teams uit onze Amsterdamse wijken en twee teams van OneWorld-lezers klaar voor het portretteren van de mensen die de Nederlandse wijken kleur geven of speciaal zijn voor de buurt: hun HoodHeroes!

Strakke storyboards

In een weekend tijd leerden de vijf teams alles voor het maken van een professionele two-minute-film met hun mobieltje. Donderdagavond was het A-Lab in Noord het toneel voor de eerste twee masterclasses, onder leiding van de ervaren filmmakers Jeltje van Nuland en Jeffrey Croese. Binnen een avond moest het idee en het storyboard volledig zijn uitgewerkt, geen tijd te verliezen dus. De talrijke en lumineuze ideeën werden in rap tempo uitgewerkt tot beeldende storyboards en strakke planningen voor het schieten van de films de volgende zaterdag.

Sylvana Simons

De teams konden zaterdag echter niet op pad voordat Sylvana Simons de deelnemers van de nodige skills in presenteren voorzag. Kern van haar boodschap was dat je nooit je podiumangst moet negeren, maar deze juist moet kunnen accepteren om een goede presentatie te geven. “Omarm je angst, en neem hem mee op het podium of voor de camera. En als het misgaat werkt kwetsbaarheid en eerlijkheid het best, benoem dan dat je een beetje zenuwachtig bent.”

#HoodHero met Sylvana Simons#HoodHero-masterclass met Sylvana Simons

“Voorbereiden is een must”, zegt Sylvana. “Maak je huiswerk: verdiep je in het onderwerp en bereid je voor op mogelijke vragen. Maar leer geen zaken uit je hoofd. Eenmaal voor de camera of op het podium moet je in een natuurlijke, spontane flow komen. Dat werkt het beste!” En wat nu als het totaal mis gaat op het podium, vroeg een van onze deelnemers aan Sylvana. “Dan moet je vooral blijven ademen, je gaat echt niet dood.”

Voorbij aan de talking heads

Tijdens de masterclasses acteren en portretteren werd de filmmakers de laatste tools aangereikt voordat ze de wijken ingingen om hun films te schieten. Dieuwertje Stienstra bracht de deelnemers bij dat acteren niet altijd zozeer om de tekst gaat, maar vooral om het kunnen incasseren. Dat betekent dat je vooral goed moet luisteren naar je tegenspeler en dat je daarop zo natuurlijk mogelijk reageert. 

Deelnemers #HoodHero masterclassDeelnemers #HoodHero masterclass

Bij de masterclass van Alaye van Empel-Aderemi over een portret maken leerden de deelnemers vooral hoe ze voorbij konden gaan aan de welbekende, saaie ‘talking heads’. “Eenzaamheid laten zien in beeld is veel krachtiger en mooier dan iemand horen zeggen dat hij eenzaam is. Zoek naar dat beeld met je camera.”

Stick with the storyboard

Zondag werd in de studio’s van het EYE-institute de masterclass editing verzorgd door Olga Verheijden en Stefan Schoorl. Twee teams leerden meteen een lesje: voor een 2-minuten film heb je geen vijf uur beeldmateriaal nodig. De excessieve hoeveelheden beeldmateriaal en de betrekkelijke korte tijd die beschikbaar was voor het monteren van de filmpjes leidden tot mooie, grappige en stressvolle momenten bij de verschillende teams. Maar aan het eind van de rit was het doel bereikt: Nederland is 25 filmmakers rijker.

Het team dat het beste filmpje heeft gemaakt van de vijf wordt bekend gemaakt op 24 mei tijdens het Mediacafé ‘Molenbeek en 'HoodHeroes' in de Wijken’ in Pakhuis de Zwijger.

Wil je ook eenvoudig leren filmen met je smartphone of tablet? Bekijk hier de tutorial!
Blijf op de hoogte van onze campagne # HoodHero!! Ga naar hoodhero.nl.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief