Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In Afrika vallen elk jaar dertigduizend olifanten ten prooi aan stroperij. Hun ivoor is vooral bestemd voor Azië. Als belangrijke draaischrijf en doelmarkt kwam Hongkong onder toenemende druk om harder op te treden. Vorig jaar bleek uit een studie dat er in Hongkong meer ivoren objecten te vinden zijn dan in welke andere stad ter wereld ook. Onderzoek van het Wereldnatuurfonds toonde aan dat illegaal ivoor er makkelijk wit te wassen is.

In zijn jaarlijkse beleidstoespraak gisteren (woensdag) kondigde regeringsleider Leung Chun-ying nieuwe maatregelen aan. Hongkong is bezorgd over de stroperij, zei hij, en de regering zal "de aangewezen maatregelen nemen, waaronder nieuwe wetgeving om de import en export van ivoor te verbieden en de lokale handel uit te faseren."

Historisch

Milieuorganisaties spreken van een historische stap. "De beslissing is een belangrijke stap richting het einde van de ivoorhandel in Hongkong en een enorme mijlpaal voor de bescherming van de olifant", zegt Gavin Edwards van het Wereld Natuur Fonds (WNF). "Het is nu niet langer de vraag of een verbod nodig is. We kunnen ons nu concentreren op de vraag wanneer en hoe we de ivoorhandel kunnen stoppen. De overheid moet deze beslissing snel implementeren en een concreet stappenplan ontwikkelen om de handel uit te faseren – er is geen tijd te verliezen."

De Conventie over de Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES) vergadert deze week in het Zwitserse Genève. De stroperij op olifanten en neushoorns staat er hoog op de agenda. "De strijd tegen illegale handel in bedreigde diersoorten is naar de top van de politieke agenda gestegen, en er zijn wereldwijde inspanningen in maak om de teloorgang van ondermeer olifanten en neushoorns tegen te gaan", zegt John E. Scanlon, secretaris-generaal van CITES, die 2016 een "cruciaal jaar" noemt.

Enkele maanden geleden hebben ook de Chinese President Xi Jinping en de Amerikaanse president Barack Obama al bijkomende stappen aangekondigd om hun binnenlandse ivoorhandel aan banden te leggen.

Over de auteur

Alexander Bongers is cultureel antropoloog. Hij deed onder andere onderzoek naar de veranderende informele economie in een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief