Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De gevangenis Guantánamo Bay is berucht. In maart 2013 berichtten de media over een hongerstaking van de gedetineerden in de Cubaanse nor. De details waren in deze berichten echter vaag en werden weerlegd door verklaringen van het Amerikaanse leger. The Guardian sprak met vijf gedetineerden en brengt nu de hongerstaking in beeld. 

De heftige animatievideo toont vijf gedetineerden. Een man zit elf jaar en zes maanden vast, zonder ooit veroordeeld te zijn voor een misdaad. Hij is al vijf jaar vrijgesteld, maar zit vast nog steeds in Guantánamo. Een andere gevangene wordt vaak vastgebonden aan een stoel, waar hij uren moet wachten totdat de bewakers hem voedsel door zijn neus toedienen. De bewakers verwijderen persoonlijke spullen (zoals kindertekeningen) uit cellen en maken ’s nachts lawaai zodat gedetineerden vrijwel niet kunnen slapen. De derde gevangene kan hier niet meer tegen. “Ik offer mezelf op”, zegt hij wanneer hij in hongerstaking gaat. Dit weerhoudt bewakers er niet van om de gedetineerde alsnog voedsel toe te dienen door een infuus. De man is moedeloos: “Ze willen niet dat we doodgaan, maar ze willen ook niet dat we leven.”

Bekijk de video en lees meer op: The Guardian en De Buitenlandredactie.

[[{“fid”:”22096″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Guantánamo Bay: The Hunger Strikes – Video Animation”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief