Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vorige week ontmoette minister Koenders zijn Eritrese collega Osman Saleh. Waar Nederlandse media inzoomden op de zorgen die Koenders uitsprak over dubbele Eritrese belastingen, was de berichtgeving in Afrika opmerkelijk anders. 

Eritreeërs die in Nederland wonen moeten, om gebruik te maken van diensten van de Eritrese overheid, 2 procent van hun inkomsten aan de Eritrese ambassade betalen. Volgens Koenders zijn er aanwijzingen dat die inning gepaard gaat met intimidatie. Hij maakt zich dan ook zorgen, zo blijkt uit berichtgeving van onder meer de NOS en Metro.  

In een gesprek met de Eritrese minister van Buitenlandse Zaken Osman Saleh, die vorige week in Nederland was, heeft minister Koenders zijn zorgen geuit. Daarnaast denkt hij dat de dubbele belastingheffing de Eritreeërs die proberen te integreren in Nederland niet ten goede komt. 

Koenders vertelde aan zijn Eritrese collega dat wanneer de Nederlandse autoriteiten intimidatie uit de Eritrese gemeenschap vermoeden, het Openbaar Ministerie een onderzoek kan instellen. 

Geen woord over intimidatie en dubbele belasting

Ook de Afrikaanse nieuwssite Geeska Afrika Online bericht over de ontmoeting tussen de twee ministers. Opvallend genoeg met een totaal andere insteek. Waar de NOS vooral de zorgen van minister Koenders benadrukt, rept de nieuwssite met geen woord over intimidatie of de dubbele belasting. Daar gaat het verhaal over de Nederlandse minister die begrip had voor de Eritrese situatie en zich welwillend opstelde.

Geeska Afrika Online meldt dat de Eritrese minister heeft onderstreept dat het land gelooft in en werkt aan ‘constructieve diplomatieke betrokkenheid’ en ‘wederzijdse samenwerking’. Ook zou minister Saleh een beroep hebben gedaan op de Europese Unie om, volgens hem, ‘illegale en onrechtvaardige sancties’ tegen Eritrea te stoppen. In reactie hierop zou minister Koenders, volgens de nieuwssite, gezegd hebben dat hij de zorgen begrijpt en dat Nederland klaar is om samen te werken met Eritrea en hun relatie te verbeteren. 

De Eritrese minister was in Nederland om het Eritrean Festival Holland bij te wonen.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief