Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Hartstikke hip, maar het allermooiste aan deze sneakers is natuurlijk dat ze eerlijk en duurzaam geproduceerd worden. De schoenen worden gesneden uit traditionele Peruaanse doeken in een fabriek in Lima, waar Westerse arbeidsvoorwaarden gelden. Werknemers worden opgehaald met een busje zodat ze niet uren hoeven te lopen, ze hebben recht op zwangerschapsverlof en er zijn schone wc’s in de fabriek.

[[{“fid”:”28917″,”view_mode”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_kwart_breedte media-element file-file-styles-artikel-kwart-breedte”,”id”:”styles-5-0″}}]]

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website Whocares. Daar vind je inspirerende initiatieven en verhalen van mensen over de hele wereld.

Eerlijker
Een bewuste keuze van de jongens, die met hun schoenen de wereld een beetje eerlijker willen maken. "In toeristische gebieden hebben mensen toch iets van een inkomen. Net buiten die wijken, waar toeristen niet komen, begint de ellende. De extreme armoede en de werkloosheid. Onze voorwaarde was dat we met een eerlijke fabriek zouden samenwerken,” vertelt Julius aan NRC Next.

Ambacht leren
Nog toffer: minstens 10 procent van de omzet wordt ingezet om vrouwen in de omgeving te leren hoe ze naaimachines bedienen. En ook die hebben de jongens gedoneerd. Bij elk paar Mipacha’s dat je online bestelt, krijg je een gratis armbandje en een rugzakje van restmateriaal. Die worden gemaakt door vrouwen in arme communities in de omgeving, die zo wat geld verdienen en een ambacht leren.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief