Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wie in India is geweest, weet hoe overbevolkt het land is. Toch moeten er nog meer baby’s worden geboren, hindoes wel te verstaan. Want tot grote frustratie van deze religieuze meerderheid daalde voor het eerst sinds de onafhankelijkheid hun aantal tot onder de 80 %. Ultranationalisten willen de droom van een groot Hindoestaan verwezenlijken. Voor moslims is geen plaats. 

De voorspelling dat extremistische hindoes luid van zich zouden laten horen als hun voorman de ultranationalist Narendra Modi eenmaal aan de macht kwam, is uitgekomen. Vorig jaar werd deze voormalige leider van de RSS, de militante vleugel van de BJP, de nationalistische hindoe partij, tot premier gekozen. Dat was nadat hij alle religieuze partijen in zijn zalvende woorden en tot tranen toe geroerd ervan wist te overtuigen dat onder zijn leiding voor iedereen even veel plek in India zou zijn.

Kerken en moskeën vlogen in brand.

 

De eerste paar maanden ging het goed in het seculiere India. Moslims en christenen hadden vertrouwen in Modi die de droom van het ‘Shining India’ met alle mythen en fantasieën in ere zou houden. Vergeet niet: India was de grootste democratie ter wereld. Sinds januari registreerden mensenrechtenbewegingen al zeshonderd aanvallen van extremistische hindoes op moslims en christenen. Kerken en moskeën vlogen in brand. De intolerantie groeit. Waar is Modi?

Pakistan blij
In het mooie beeld dat over India in het westen bestaat, zijn de eerste scheuren gekomen, In buurland Pakistan, waar ik nu zit, slaan ze zich op de knieën van pret. ‘Het westen schreef lyrisch hoe India aan het opmarcheren was en hier in het donkere Pakistan moslims, christen en hindoes elkaar na het leven stonden. Onze blasfemie zaken haalden regelmatig alle headlines over de hele wereld. De rollen zijn omgedraaid. Zie wat er nu in India gebeurt. Wij zijn langzaam aan het herstellen van het religieuze geweld. In het buurland bevinden de aanvallen zich op een hoogtepunt. Het westen heeft er moeite mee het negatieve nieuws over India op te pakken’, vindt een van mijn Pakistaanse vrienden.

Vleesconsumptie is in deze oostelijke staat verboden

 

Hij noemt als voorbeeld de lynchpartij onlangs van een moslim in de deelstaat Uttar Pradesh. Volgens hindoe extremisten had deze bejaarde man stiekem vlees van de Heilige Koe gegeten, terwijl vleesconsumptie in deze oostelijke staat is verboden. In steeds meer gebieden mag er geen vlees meer worden gegeten sinds de vegetarische BJP regeert. Toch houdt de gematigde meerderheid wel van een hamburger. Tot grote woede is er in heel Mumbai, het financiele zakencentrum van India, geen biefstuk of runderlapje meer verkrijgbaar met Modi als premier.

Hindutva
Moderne hindoes die kritiek hebben op de militanten moeten oppassen. De ultranationalisten schrikken er niet voor terug deze lastpakken een aframmeling te geven of ze zelfs in koelen bloede te vermoorden. De 77-jarige letterkundige Kalburgi werd onlangs op de stoep van zijn huis doodgeschoten. Hij sprak zich onomwonden uit tegen de Hindutva, de ideologie van de extremistische hindoes waarin wordt beweerd dat het hele subcontinent het thuisland is van Hindoes.

De periode staat bekend als een hoogtepunt van religieuze intolerantie.

 

Indiase mensenrechtenactivisten waarschuwen voor een herhaling van de bestorming van de Babri Masjid in 1992. Ook toen was de BJP aan de macht en sloegen RSS-aanhangers deze moskee aan stukken omdat hier ooit een tempel zou hebben gestaan. De periode staat bekend als een hoogtepunt van religieuze intolerantie. Geen Indiër wil terug naar die tijd. De hindoe ultranationalisten doen alsof hun neus bloedt, met Narendra Modi op kop. 

Hindoe´s minder dan 80%
Het nieuwste stokpaardje van de extremisten is de daling van het aantal hindoes in India. Uit het laatste bevolkingsonderzoek blijkt dat hindoes niet meer 80 % maar 79.3 % van de bevolking uitmaken. Terwijl tot grote woede van militanten moslims zich ‘driftig blijven voorplanten’. Al maken zij nog geen 15 % van de bevolking uit, voor elke extremist van de nationalistische hindoe partij, de BJP, is iedere moslim er een te veel. 

Modi had tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd vrouwen gelijk aan mannen te stellen

 

Ondertussen eisen de extremisten dat iedere hindoe vrouw minstens vier kinderen baart, net zoals ‘de islamitische broedmachines’ dat doen. De meeste Indiërs reageerden ontzet hoe deze mensen zonder enig respect over vrouwen praten. De positie van vrouwen is al zo beroerd. India staat in de top vijf van meest gevaarlijke landen voor vrouwen. Delhi wordt de verkrachtingsstad van het land genoemd. Iedere 20 seconden wordt er een vrouw aangerand. Modi had tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd vrouwen gelijk aan mannen te stellen. De verstokte vrijgezel is zijn toezegging al lang weer vergeten.

Hebben de ultranationalisten ook nagedacht hoe in het overbevolkte India 1,2 miljard monden gevoed moeten worden? In 2050 dreigt India China voorbij te streven als het meest bevolkte land ter wereld. Er is nu al nauwelijks plek meer. Banen, huizen, water, al deze basisvoorzieningen zijn niet voor iedereen beschikbaar. Voor de overbevolking hebben de hindoe extremisten slechts één oplossing: ‘We jagen de 300 miljoen moslims gewoon de grens over naar Pakistan. Daar horen ze. Zo ruimen we lekker op!’

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief