Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zondagavond ontvingen inwoners van Oost-Aleppo (met een Syrische provider) een sms bericht van het Syrische regime waarin nieuwe aanvallen werden aangekondigd en men binnen 24 uur het rebellengebied diende te verlaten ‘voor het te laat was’.

“Militanten in de oostelijke districten van Aleppo, jullie verzet tegen het thuisleger is tevergeefs. Jullie locaties en opslagplekken zijn ontdekt op de kaart en zullen getarget worden aan het einde van de bestemde tijd (24 uur). Iedereen die wil terugkeren naar een normaal leven moet hun wapens neerleggen.  Denk aan jullie families voor het te laat is."

 

“Het Syrische Leger gaat over tot de strategische aanval en heeft drie doelen:
A – Het volbrengen van de eliminatie van het terrorisme in de Zuid-West zijde van Aleppo.
B – Er zijn negen militaire gecombineerde offensieven om het oostelijke district van Aleppo schoon te vegen en op te splitsen.
C – Het elimineren van de militanten in de districten die zullen worden opgeschoont in Oost Aleppo.“

Vandaag meldde The Syrian Observatory for Human Rights dat de buurten Haidariya, Masakin Hanano en de Sheikh Faris zijn getroffen.

Veel internationale media melden dat dit de eerste aanvallen in drie weken zijn, maar sommige bronnen, binnen het door rebellen gecontroleerde oosten, spreken dit tegen. Volgens hen is er helemaal geen werkelijke wapenstilstand geweest.

Rusland trapt met deze aanvallen een nieuw offensief af, welke uitgevoerd wordt vanaf het nieuw gearriveerde vliegdekschip Admiral Kuznetsov.

De nieuwe aanvallen kwamen een paar uur nadat de Russische premier Vladimir Poetin en de net verkozen Amerikaanse president Trump een telefonisch overleg hadden over Syrië en het gezamenlijke gevecht tegen wat het Kremlin ‘internationaal terrorisme en extremisme’ noemde. 

De lokale bevolking is de bombardementen inmiddels gewend, maar de voedselvoorraden raken op en men is ondanks gewenning toch bang.

Seraj Aldeen Alomar is een freelance reporter in het belegerde deel van Aleppo; 

“ Na een periode dat het regime Aleppo niet bombardeerde met gevechtsvliegtuigen, zijn sinds vanmorgen in het oosten van de stad wijken als Hanano en Al Sakhur aangevallen waar tot nu toe drie martelaren vielen. Een contact van mij daar zegt dat er tot nu toe 25 bommen zijn gevallen met de meeste aanvallen op drukke districten zoals Al Fardos, Al Karteji en Al Sha’ar. 
De situatie is weer naar hoe het voorheen was, met dezelfde hoeveelheid bombardementen en met de meest bevolkte burgergebieden als doelwit. 
De situatie in de ziekenhuizen is weer een chaos. Voor gewondentransport en hulpdiensten is het moeilijk de slachtoffers te bereiken door het puin. 
We lijden erg onder de afwezigheid van brandstof en de meeste voertuigen rijden niet meer. Zolang als de belegering aanhoudt en zolang als de VN zwijgt over wat hier gebeurd, zullen de bloedbaden en de bombardementen doorgaan ook al stoppen ze soms een week. Er komt zo geen oplossing voor wat er nu aan de hand is in Oost-Aleppo, en voor de 350,000 mensen die er nog zijn hier.” 

“ Er zijn nog wel wat benodigdheden in Oost-Aleppo zoals rijst, granen en linzen maar er is niet veel meer van en het zal binnenkort op zijn. Hetzelfde geldt voor meel en brood. 
De bombardementen zijn natuurlijk doodeng, maar we zijn er ondertussen aan gewend. Als de gevechtsvliegtuigen over ons heen vliegen kijken we meestal, maar soms vergeten we het zelfs; het is normaal geworden. De laatste drie weken waren de bombardementen door vliegtuigen veel minder en waren de beschietingen vooral door artillerie.” 

Ahmad Al Khattab, eigenaar van een printbedrijf;

 " De bombardementen zijn weer hervat op de stad, ongeveer tien raketten zijn er tot nu toe gevallen. De Russen claimen dat zij niet meer zouden bombarderen en dat er een wapenstilstand was. De raketten zijn zeer explosief en de vliegtuigen bevinden zich nog steeds in de lucht. Op dit moment bombarderen de gevechtsvliegtuigen Al Salhin en Al Faros en er zijn martelaren die vast zitten onder het puin.”

" De situatie in Aleppo is een ramp, er zijn naast de bombardementen ook nog eens geen voedingsmiddelen of hulpgoederen. Alle naties en organisaties zijn onachtzaam, zij keren hun blik af, zij willen niet praten of hulpgoederen binnenlaten. "

Muhammad Shib is een activist in het oude gedeelte van de stad en legt de resultaten van de bombardementen vast. Hij geeft toe bang te zijn;

 “Er zijn meer dan twintig luchtaanvallen geweest die zich concentreerde op de Oud Aleppo stad Qadi Askar, Al Katerji, Al Sakhur en Al Haidariya. Meer dan twintig aanvallen tot nu toe en de vliegtuigen zijn nog steeds in de lucht. Misschien komen er elk moment nieuwe aanvallen, ik weet het niet.” 

 “ Ja ik voel me zeker bang omdat hier, in dit deel van de stad, sprake was van een paar dagen rust en geen bombardementen. We voelden ons daar op een bepaalde manier tevreden over. Maar toen vandaag de bombardementen weer terugkwamen en ik op straat was en het geluid van bombardementen hoorde…daarvoor..ik weet niet wat ik je moet vertellen, ik weet het niet. Ja ik ben bang maar we zijn daaraan gewend. We zijn gewend om hiermee om te gaan.” 

De Arabische teksten in dit artikel zijn vertaald door Abdullah Al Ahmad.

 

Over de auteur

Justine (Grace) Swaab is journalist, programma maker en humanitair werker met een focus op migratie, vluchtenden, mensen rechten en het …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief