Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

In Afrika zijn de mensen erg gelovig en gaat 90% van de mensen elke zondag naar de kerk met de eigen bijbel ofwel Koran. Naast de gebruikelijke religies vinden er verschillende traditionele geloofsovertuigenissen plaats. Er is sprake van geesten, heilige bergen, en allerlei middeltjes waar mensen beter van worden. Sinds kort heb ik echter wat meer ervaring opgedaan op het gebied van hekserij.

 

Zambiaanse vrouwen zijn over het algemeen erg bezitterig en jaloers. Als ze een man hebben willen ze die uitsluitend voor zichzelf houden en ze gaan daarin erg ver. Sinds een aantal weken heb ik dit fenomeen van dichtbij kunnen beschouwen. Een (blanke) vriend van mij, laten we hem Peter noemen, heeft een Zambiaanse vriendin, laten we haar Precious noemen, die er leuk uitziet maar een absolute bitch is. Iedereen heeft een hekel aan haar maar Peter is verliefd, neemt haar mee uit eten, koopt dure kleding etc.

 

Peter’s schoonmaakster deed een paar weken geleden een ontdekking die ons de mysterieuze kant van Zambia heeft doen ontdekken. Precious heeft 2 flessen water in haar tas in Peter’s kast waarvan een gevuld is met verschillende briefjes met tekst en de andere gevuld is met vuil van Peter gemixt met water. De schoonmaakster vertelde ons dat Zambiaanse vrouwen dit doen om de man te kunnen beheersen. Ze schrijft briefjes waarop staat dat zij de baas is over Peter en dat Peter alles voor haar doet en geen nee kan zeggen. De andere fles metvuil water wordt gemixt met haar eigen vuil en in het eten verwerkt. Een erg vaag fenomeen waar wij als nuchtere Europeanen natuurlijk niet in geloven maar wat desondanks niet minder erg is. Navraag bij andere Zambianen bevestigen dit verhaal en iedereen is het erover eens dat deze ‘heks’ geen goede bedoelingen heeft.

 

Tot slot van rekening vertelde Peter me deze week dat zijn heks zijn borst- en schaamhaar heeft geschoren omdat “je er dan jonger uitziet schatje”. De schoonmaakster heeft dit lichaamshaar terug gevonden in de lade van het nachtkastje en vertelde me het volgende. Precious verbrand de haren, mixt het lichaamshaar met natuurlijke medicijnen, snijdt zichzelf met een scheermes in haar dijen en stopt het schaamhaar daar. De gedachte is opnieuw om hem te beheersen en overal waar hij gaat heeft zij controle over zijn gedachten.

 

Je hoort dit soort vage verhalen wel vaker maar als je bewijs hebt dat dit bij en goede vriend van je gebeurt dan wordt het realiteit en beangtigend. Oud en nieuw heb ik namelijk met deze heks doorgebracht…brrrrrrrrrrr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief