Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Amerika heeft een BBP van 45.336 dollar per hoofd van de bevolking en Nieuw-Zeeland 25.857 dollar. Toch leidt een inwoner van Amerika, een van de rijkste landen ter wereld, gemiddeld  geen beter leven dan iemand uit Nieuw-Zeeland, concluderen de onderzoekers. Bijvoorbeeld  bij het volgen van een goede basisopleiding en adequate gezondheidszorg.

De Social Progress Index laat zien hoe landen in de wereld scoren op sociale vooruitgang. Want hoe verschillend mensen ook mogen zijn, onze basisbehoeften blijven hetzelfde. Iedereen heeft schoon water nodig, wil veilig zijn en een opleiding genieten om zich te ontwikkelen. In de lijst komt Nederland heel goed uit de bus. Van de 132 landen die zijn opgenomen in het onderzoek staat Nederland op de vierde plek, het best scorende EU-land, voorafgegaan door Nieuw-Zeeland, Zwitserland en IJsland.

De index is een nieuwe manier om naar het succes van landen te kijken. Niet de economische groei staat centraal, maar welvaart en sociale vooruitgang. In de meting worden 132 landen opgenomen waarbij wordt gekeken naar 54 verschillende indicatoren.

Lees het volledige rapport hier

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief