Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dit is geen sciencefiction. De eerste hamburger die volledig is gemaakt door cel- en weefselkweek is klaar.

In de komende tijd zal de vraag naar vlees wereldwijd verdubbelen. Vooral in landen met een groeiende middenklasse zoals China, India en Zuid-Amerika. Dit verschil tussen aanbod en vraag zal onvermijdelijk tot een crisis leiden aangezien het productieplafond van de huidige intensieve veeteelt is bereikt. Om het verschil tussen aanbod en vraag minimaal te houden, zijn radicale oplossingen nodig, aldus assistent-professor M. Post.

Bij de eerste tekenen van de onvermijdelijke vleescrisis (zoals een scherpe prijsstijging), zal de consument kijken naar alternatieven die zo goed mogelijk lijken op echt vlees. Zo’n alternatief is voorhanden en bestaat uit het kweken van vlees buiten het dierlijk lichaam in omstandigheden die de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk nabootsen.

De eerste hamburger die volledig is gemaakt door cel-en weefselkweek is klaar om als “proof of concept” aan het publiek te worden gepresenteerd. Het is nu alleen nog de vraag wanneer het kweekproces voldoende efficiënt en goedkoop is zodat dit vlees in de supermarkt kan worden verkocht tegen een redelijke prijs.

Lees meer op: Feed The World
Foto: MaastrichtUMC+

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500