Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In het laatste decennium heeft er in Latijns-Amerika een sterke economische groei plaatsgevonden, wijst een onderzoeksrapport van het International Monetary Fund (IMF) uit. Toch blijft Latijns-Amerika de meest ongelijke regio in de wereld. Waar komt deze (gedeeltelijke) verbetering vandaan? 

In Zuid-Amerika groeide het Bruto binnenlands product (BPP) gemiddeld vier procent de afgelopen jaren – bijna twee keer het aantal in de jaren ’80 en ’90. Daarnaast namen werkloosheid, de staatsschuld en inflatie af in de regio. Dit heeft geresulteerd in een verminderde armoede, inkomensongelijkheid en polarisatie.

Hoe dit zo komt in de meest ongelijke regio ter wereld? Om meerdere redenen. In veel Latijns-Amerikaanse landen spendeerde de overheid meer geld aan onderwijs. Wanneer scholing ook toegankelijk wordt voor de armeren in de samenleving, kunnen zij beter betaalde banen vinden. Meer onderwijsuitgaven zijn dan ook goed voor bijna een vierde van de inkomensongelijkheid afname.

De twee andere oorzaken voor de afname zijn directe buitenlandse investeringen en hogere inkomstenbelastingen. Een mooie uitkomst, concluderen de IMF-onderzoekers. Ondanks de positieve ontdekkingen blijft het feit: Latijns-Amerika is nog steeds de meest ongelijke regio in de wereld. 

Afbeelding: World Bank Photo Collection

Over de auteur

Freelance journalist, onderzoeker, antropoloog. Ik werk voornamelijk aan sociale en menselijke onderwerpen: migratie, etniciteit, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief