Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Professional Rebel spreekt tweewekelijks inspirerende ondernemers in het buitenland. De lessen die we leren uit deze gesprekken verzamelen en delen we hier, in 'Groetjes uit….'. Deze week leert Rebel Linda Vermaat van: Michael Suttner uit Zuid-Afrika.

The Basics
Wie: Michael Suttner
Waar: Zuid-Afrika
Wat: De Lightie, een staaf die werkt op zonne-energie. Je schroeft hem in een frisdrankfles en je hebt licht.
Hoe oud: 27 jaar

Waarom spreken wij Michael?
Omdat Michael de zonne-energiesector op zijn kop zet. Er zijn veel mensen die nog leven zonder toegang tot energie en licht. De meeste bruikbare zonne-energie technieken zijn echter nog te kostbaar. Of zoals Michael zelf zegt: “First world solutions for third world problems.” Met de goedkope Lightie heeft Michael juist een “Third world solution, for a third world problem” bedacht. Klinkt logisch toch?

Wat heeft Linda van Michael geleerd?
Denk creatief na over jouw distributiekanalen. Michael wil graag veel impact hebben. Maar de meeste mensen die niet over licht beschikken, wonen in afgelegen gebieden. Hoe komen zij aan dit product? Het viel Michael op dat je in deze gebieden vaak wel frisdrank kan kopen. Daarom wil hij een deal sluiten met een groot frisdrankconcern zoals Coca-Cola, zodat je bij aankoop van een fles frisdrank direct de Lightie erbij krijgt. Geniaal.

Opmerkelijk
Als kind komt Michael uit een gezin dat het niet ruim heeft. Hierdoor leert hij innovatief te zijn. Een baantje in de kroeg was niet voldoende om zijn school te betalen. Hij moest meer geld verdienen. Zo knapte hij spullen op en verkocht die door. Ook speurde hij het internet af voor innovatieve producten en vroeg aan de makers of hij dat product onder licentie in Zuid-Afrika mocht verkopen.

Inspiratiebronnen voor Michael:
1.    De biografie van Richard Branson.  Waarom? "Richard is zeer succesvol. Door het boek te lezen zag ik veel overeenkomsten met mijn leven. Zo heeft Richard financieel ook de eindjes aan elkaar moeten knopen."
2.    Paul Watson van de Sea Shepherd. Waarom? "Hij maakt zich hard voor waar hij in gelooft. Hij combineert zijn passie voor dieren met strategisch inzicht. Ontzettend knap. Als ik later veel geld verdien, geef ik een deel aan de Sea Shepherd en vaar ik mee." (Michael heeft Paul ontmoet – zie foto op de kaart).
3.    Tedx Talk van Simon Simek.  Waarom? "Simon vertelt hoe je mensen kunt inspireren tot actie. En over het vinden van mensen die geloven waar jij in gelooft." 
 

Over de auteur

Linda Vermaat is mede-oprichter van Professional Rebel, een jong creatief adviesbureau dat innovatie stimuleert door 'professional …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief