Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Altijd al een bedrijf willen starten? Begin in de Europese Unie. Uit onderzoek van De Wereldbank en de International Finance Corporation (IFC) blijkt dat het ondernemersklimaat hier – dankzij de eurocrisis – flink is verbeterd.

Maar liefst 21 van de 31 ‘rijke landen’ die bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) aangesloten zijn, hebben in 2011 en 2012 bedrijfsvriendelijke hervormingen doorgevoerd, zo blijkt uit het rapport Doing Business 2013. Belastingen werden verlaagd, sociale zekerheden uitgebreid en het kopen of uitbreiden van een bedrijfspand werd veel simpeler. Alles om aantrekkelijk te zijn voor (buitenlandse) bedrijven. Op die manier hopen de desbetreffende landen hun economische positie te verbeteren en de eurocrisis het hoofd te bieden.

Vooral landen in Zuid-Europa probeerden meer bedrijven te lokken. Griekenland staat dit jaar zelfs voor het eerst in de top-10 van landen die de meeste verbeteringen aanbrachten voor het bedrijfsleven. Ook Nederland voerde hervormingen door, maar behaalde daarmee geen plaats in de hoogste regionen. Alle Europese hervormingen ten spijt: het beste vestigingsklimaat voor bedrijven vind je nog altijd in Singapore.

Foto: cc

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief