Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Rode Kruis
Het Rode Kruis is momenteel actief in veertien landen. In Sierra Leone, Liberia, Guinee, Nigeria en Senegal gaat het vooral om ebola-bestrijding. Hier vervoert en behandelt de organisatie patiënten, verzorgt ze veilige begrafenissen en geeft ze psychosociale steun aan patiënten hun familieleden van. Daarnaast ontsmet het Rode Kruis huizen en gezondheidscentra en geeft ze voorlichting via radio en sms. In de andere landen, waaronder Mali en Ivoorkust, richt de organisatie zich op voorlichting- en paraatheidsactiviteiten.

Cordaid Mensen in Nood
Met het speciaal ontwikkelde Ebola serious gaming-spel geeft Cordaid voorlichting over verspreiding en hygiëne. Verder richt ze zich vooral op het zo goed mogelijk overeind houden van het gezondheidssysteem. Het voorziet onder andere ziekenhuispersoneel van beschermende kleding en deelt voedsel uit in quarantainegebieden.

CARE Nederland
Door publieksvoorlichting in de meest kwetsbare en afgelegen gemeenschappen in West-Afrika wil CARE voorkomen dat ebola via kerken, moskeeën en lokale gemeenschappen verspreidt. CARE traint verder lokale voorlichters, deelt hygiënekits uit met informatie, zeep, emmertjes en chlooroplossing. Ook het opsporen en melden van besmette personen is onderdeel van haar hulppakket.

Oxfam Novib
Oxfam Novib is in Sierra Leone, Liberia, Senegal, Gambia en Guinee Bissau actief. In deze vijf landen zorgt ze voor schoon water in isolatiecentra en gezondheidsposten, deelt ze zeep uit en legt watertappunten in dorpen aan. Verder gebruikt Oxfam Novib de radio en billboards om de bevolking uit te leggen hoe je besmetting kunt voorkomen. Tot slot, traint de organisatie gezondheidswerkers en voorziet ze hen van beschermende kleding.

UNICEF
UNICEF ondersteunt gezondheidscentra in Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone met medicijnen en beschermende pakken. In dorpen waar in de grote behandelcentra een tekort is aan bedden zet UNICEF mobiele units in voor de eerste opvang van ebolapatiënten. Daarnaast vangt de organisatie (wees)kinderen op en geeft ze training in traumabegeleiding aan maatschappelijk werkers. Ook deelt de organisatie beschermingsmateriaal en hygiënekits uit.

ICCO & Kerk in Actie
ICCO en Kerk in Actie strijden via hun koepelorganisatie, de ACT Alliance, in Liberia en Sierra Leone tegen het virus. Ze helpt met het bouwen van isolatieruimtes en de opvang van weeskinderen, biedt psychosociale hulp en ondersteunt radiozenders bij het maken van voorlichtingsprogramma’s. Verder worden in quarantainegebieden voedselpakketten uitgedeeld en helpt de ACT Alliance virusverspreiding te voorkomen door begrafenisrituelen aan te passen.

Save the Children
Save the Children zet ebolabehandelcentra op In Liberia, Guinee en Sierra Leone. Naast het geven van voorlichting, het behandelen van patiënten en het opsporen en verzorgen van mensen die in contact zijn geweest met patiënten, zorgt Save the Children voor vervangend onderwijs en ondersteunt ze genezen ebola-patiënten bij re-integratie.

World Vision
World Vision werkt in Sierra Leone, Niger, Senegal, Ghana en Mauritanië en levert daar veiligheidskleding en andere materialen als chloor en zeep. Ook deelt de organisatie voedselpakketten uit in quarantainegebieden en traint gezondheidsmedewerkers. Ze geeft mediatraining aan het ministerie van Onderwijs en zorgen voor vervangende educatieve radioprogramma’s. 

Terre des Hommes
Terre des Hommes geeft in Guinee voorlichting en verzorgt trainingen aan gezondheidsmedewerkers over het tegengaan van verspreiding van het virus. Ook biedt de organisatie psychosociale hulp aan (wees)kinderen.

Stichting Vluchteling
Stichting Vluchteling is actief in Sierra Leone en Liberia via haar partner International Rescue Committee (IRC). Ze helpt daar het ministerie van Gezondheidszorg met het verbeteren van preventieprogramma’s en ondersteunt de bouw van isolatieruimtes in ziekenhuizen en behandelingsklinieken. Daarnaast geeft de organisatie voorlichting, psychosociale steun en trainingen aan gezondheidszorgpersoneel.

Meer weten op ebola? Check het OneWorld ebola-dossier.

Over de auteur

Redactiestagiare bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief