Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Nijmegen is trots op jou!”, aldus wethouder Turgay Tankir tijdens de Inburgerdag 3 november in Nijmegen. De gemeente Nijmegen is trots op de 800 inburgeraars die de afgelopen 2 jaar hun inburgeringsdiploma hebben behaald. Met deze dag wil de gemeente deze mensen in het zonnetje zetten en ze laten kennismaken met toekomstmogelijkheden. Er is dan ook een scala aan organisaties vertegenwoordigd; van opleidingen en uitzendbureaus tot aan leerwerkbedrijven en bureau zelfstandigen.

Als inburgeringsdocent ben ik benieuwd naar wat oud-inburgeraars op de Inburgerdag zoeken en naar wat er wordt aangeboden. Onder het genot van een samosa en een loempia loop ik langs de stands en kom de ene na de andere oud-student tegen. Bijna iedereen is op zoek naar werk; als naaister, timmerman, verpleegkundige. Ook een eigen bedrijf is populair.

Taal blijft echter een obstakel. En ontbrekende diploma’s.
Een Somalische vrouw geeft voorlichting over de Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent (AKA)-opleiding Zorg. In Somalië was ze verpleegkundige. Op de vlucht voor oorlogsgeweld is zij haar diploma verloren met als gevolg dat ze (weer) bij MBO niveau 1 moet beginnen.

Taalcursussen zijn breed vertegenwoordigd, vacatures niet. Wel zijn er organisaties die mensen kunnen helpen met het zoeken naar werk. Mensen lopen met een tas vol folders en een sticker met “geslaagd” op naar buiten. Geslaagd voor het inburgeringsexamen. Of ze ook slagen in het vervullen van hun toekomstplannen? De wethouder is er in elk geval van overtuigd: “als je gemotiveerd bent, kom je er wel.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief