Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De ‘gewone’ Afrikanen worden de laatste tijd wel eens wat moe van al die positieve verhalen in de westerse pers over ‘Rising Africa’. Die economische groeicijfers, allemaal goed en wel, maar wat merken de Afrikaanse burgers daarvan, buiten de happy few in de ‘nieuwe middenklasse’? Afrika-redacteur Wim Bossema van de Volkskrant pakte de Afrobarometer erbij. 

Aan de onderkant van de samenleving hebben mensen weinig of niets te hebben gemerkt van tien jaar soms verbijsterende groeicijfers, zo blijkt uit de in oktober verschenen Afrobarometer (34 landen, 51.605 ondervraagden). 

Nog altijd zegt rond eenvijfde van de ondervraagden ‘vaak’ tot ‘altijd’ gebrek te hebben aan voedsel, schoon drinkwater en aan geneesmiddelen en medische hulp. Het lastigste probleem vinden de ondervraagden echter het tekort aan contant geld: 44 procent heeft geregeld een lege portemonnee en driekwart minsten een keer per jaar.

Politieke klimaat
De Afrikaanse regeringen krijgen een slechte beoordeling van 56 procent van de ondervraagden. Ruim de helft vindt dat het voor hen slecht gaat met de economie. Driekwart vindt dat de overheid te weinig doet voor de armen, het scheppen van banen en het verkleinen van inkomensverschillen.

De verschillen tussen landen zijn groot. In koploper Zuid-Afrika vindt een op de vijf ondervraagden dat hij of zij armer is geworden in tien jaar tijd. De Afrobarometer lijkt daarmee vooral de temperatuur van het politieke klimaat weer te geven. De onvrede met het ANC-bewind groeit en het geduld van de armen in afwachting van sociale maatregelen slinkt. 

Happy Ghana
Een van de weinige landen waar de ondervraagden hun situatie en toekomst rooskleurig inzien is Ghana. Dat komt dat wel overeen met het beeld in de internationale economische media: Ghana geldt, zeker na de ontdekking van olievelden voor de kust, als hét groeiland van de komende jaren.

De Afrikaanse onderzoekers willen met hun barometer een tegenwicht bieden tegen de officiële cijfers van de Wereldbank en het IMF. De berekeningen van het bruto binnenlands product en de economische groei zijn lang niet zo hard als die fraaie grafieken doen geloven: de statistische bureaus in veel Afrikaanse landen gokken vaak maar wat, omdat het schort aan systematische administraties. Lees meer.

Een uitgebreide versie van dit artikel lees je hier op het Afrikablog van de VolkskrantHet Afrikablog biedt  opinie, commentaar, verslaggeversnotities,, debatverslagen én een maandelijkse bijdrage van OneWorld. Verder veel tips voor Afrika-sites, kunst, fotografie, tijdschriften en boeken. www.volkskrant.nl/afrikablog

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief