Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Afgelopen week ben ik een gevangenisstraf op het nippertje ontlopen door het kopen van een (wat ik nu hoor) gestolen auto bijna anderhalf jaar geleden! Een half jaar niet in Zambia geweest en net 6 weken terug en betrokken worden in dit schandaal, het verhaal………..

Zaterdagmiddag…lekker in de tuin aan het werken en muziek aan het luisteren met mijn zwangere vriendin. Een belletje van mijn ex-werkgever in Zambia (Benny L.)  verandert de zaak behoorlijk, “Hoi Jorg, de politie is net mijn erf opgereden en het blijkt dat onze Rav 4 destijds was gestolen. Ze willen jou ook een aantal vragen stellen op het centraal politiebureau”. Ik zei dat ik er binnen een half uur zou zijn en daar begon het tafereel.

Het gezelschap is: Benny L, ik, Chris K., en Peter Banda (Zambiaan). Ik kom halverwege binnen maar zie snel genoeg hoe de vork in de steel zit. De politie verteld ons dat de Rav 4 als gestolen is opgegeven in 2010 en gisteren avond is geconfisceerd in het bezit van Peter Banda met als officiële eigenaar Benny L. Peter Banda heeft een nacht in de cel doorgebracht (wat geen pretje is in Zambia) en nu zijn we dus allemaal ter plekke om de zaak uit te zoeken. Benny L. was destijds mijn werkgever die mij financierde om een auto te kopen aangezien ik deze nodig had om mijn werk te doen. Ik heb deze in Nov 2011 gekocht van Lovemore Phiri (Zambiaan) en zodra ik alle documenten had en hij het geld had, was de transactie voltooid. Benny L. was de officiële eigenaar van de auto en heeft hem later verkocht aan Chris K. die hem vervolgens aan Peter Banda heeft verkocht.

Aangezien ik nooit de officiele eigenaar ben geweest was ik wel degene die in contact kwam met Lovemore Phiri en hij is dus de sleutelfiguur in deze case zoals we het op dat moment zagen. De politie intimideerde ons nogal op die zaterdag middag en praatte over het feit dat we allemaal de bak in draaien zolang er geen rechtzaak is en geen duidelijk dader is. Na wat gepraat, onderling overleg tussen de politie mannen (3 stuks) en nadat de Zambiaanse vriendin van Benny L. wat in de lokale taal heeft gebabbeld konden we gaan voor nu en maandag om 15 uur terugkomen. Benny L. stopte de politiemannen nog even wat smeergeld toe zodat ze een lekker biertje kunnen drinken in het weekend. Zo gaat dat nou eenmaal in Zambia en op meer plaatsen in Afrika.

Iedereen was een beetje nerveus en Benny L. en ik besloten om contact te houden en te kijken wat voor informatie we kunnen vinden om onszelf te redden. Ik ken een advocaat hier en legde mijn verhaal uit, jammergenoeg vertelde hij mij dat de politie ons gewoon kan opsluiten als ze dat willen bij gebrek aan bewijs van onze onschuld. Benny L. belde me op zondag en hij had een advocaat in de hand genomen en zag de zaak positief in. Ik had inmiddels het telefoonnummer van Lovemore Phiri op internet gevonden en dit naar Benny gestuurd.

Maandag 15 uur, (bijna) iedereen is aanwezig: Benny L. strak in pak samen met een advocaat, een bevriende politieman en zijn vriendin; Chris K. in korte broek en stalen neuzen als een echte Zuid-Afrikaanse bouwvakker; Ik in een spijkerbroek en een net shirt; Peter Banda in en kapotte broek, stinkend naar zweet en als een echte Zambiaan een kwartier te laat. Let the Games begin!!

De strategie is wij zeggen niets en de advocaat doet zijn woord. Dus zo geschiedde het. De advocaat begon zijn relaas tegenover de politiemannen toen op dat moment Lovemore Phiri (de man die de auto verkocht aan mij) hem opbelde en zei dat hij hem had gekocht van een ‘loan shark’ (= iemand die geld leent aan mensen en veel comissie vraagt). Deze loan shark  heeft de auto ‘gekocht’ van een zekere Tina. Volgens de documenten heeft Tina hiervoor getekend destijds. Nu blijkt het zo dat de advocaat Tina kent omdat zij ook advocaat is maar echter is zij vanaf 2009 ziek geworden en is er geconstateerd dat ze mentaal niet helemaal 100% is. Hmmmm…… Vervolgens blijkt dat de onderhandelingen gedaan zijn door Tina’s dochter die destijds 10 jaar oud was. Hmmmmm….. Dus Tina heeft haar handtekening gezet voor het verkopen van de auto, heeft geen geld gekregen van de loan shark omdat ze hem geld verschuldigt was en heeft daarna de auto als gestolen opgegeven. Hmmmm…..

De advocaat sprak nog even met het hoofd van de ‘car theft division’ en vervolgens moest iedereen een statement afleggen over wat er gebeurt is. Daarna stonden de advocaat en Benny. L. op, gaven iedereen een hand en gebaarde naar mij om hetzelfde te doen. “euhh….bedankt meneer politieagent (al weet ik niet voor wat)”.

Buiten bij het politiebureau vroeg ik nu wat er allemaal gebeurt is en wat dit voor ons (met name mij) betekent. De bevriende politieman legde uit dat hij en de advocaat ’s-Ochtends naar het politiebureau zijn gegaan om met het hoofd van de politie te spreken. Vervolgens sprak het hoofd met de autodiefstal divisie en zo wisten zij al wat komen ging. Er gingen nog wat flappen rond die richting de politiemannen gingen en dat was het. Benny L. vertelde me dat ik me geen zorgen meer hoeft te maken en dat Lovemore Phiri en de loan shark naar het politiebureau moeten komen en samen met Tina en de advocaat uit gaan maken wat er nu gebeurt is en wie de schuldige is.

Pffff…..het loopt af met een sisser maar zo zie je dat het in dit soort landen als buitenlander altijd makkelijk is om mensen met macht te kennen in gevallen als deze. Met dank aan Benny L. en zijn professionele team kan ik weer rustig thuis slapen.

 

 

 

* De namen in deze blog zijn fictief om hen (en mezelf) geen verdere schade te berokkenen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief