Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

De websites van de Georgische regering

saakashvili
Beelden van president Saakashvili
van Georgië werd door hackers tot nazi
bewerkt.

worden volgens gezaghebbende internetbronnen al wekenlang gebombardeerd met zogenaamde denial-of-service aanvallen, vermoedelijk door Russische hackers. Met het uitbreken van de oorlog in de Georgische provincie Zuid-Ossetië zijn die aanvallen nog heviger geworden. Rusland lijkt het .ge-domein van Georgische overheidswebsites en het militaire netwerk van Georgië de volle laag te geven. Andere websites in George, met .net of .org-domeinen zouden nog steeds online zijn, zij het sporadisch.
 

Nazi plaatje
Volgens de Washington Post werden ook belangrijke websites van de Georgische regering gehackt. Op de website van het Georgische ministerie voor Buitenlandse Zaken werden bijvoorbeeld beelden geplaatst van de Georgische president als nazi. De site is momenteel niet meer te bezoeken.

 

De Russische president Dmitri Medvedev heeft opdracht gegeven Ruslands militaire activiteiten in Georgië te staken. Hij zei dat het leger Georgië heeft gestraft en de veiligheid voor burgers en Russische vredesmilitairen in Zuid-Ossetië heeft hersteld. Hij droeg de strijdkrachten evenwel op zich te blijven verdedigen en elk agressief optreden of gewapend verzet van Georgische troepen neer te slaan.
Stan Storimans, een Nederlandse cameraman van RTL in Georgië is omgekomen bij een bombardement in de Georgische stad Gori. Zijn collega Jeroen Akkermans raakte gewond aan zijn been. Samen versloegen zij de vorige week uitgebroken oorlog in Georgië.

De krant voegt er aan toe dat belangrijke commerciële internetservers in de Georgische hoofdstad Tbilisi blijvende aanvallen te verduren krijgen. De servers worden zodanig overspoeld met internetverkeer dat ze gewone bezoekers niet langer kunnen bedienen.

Cyberoorlog
De gezaghebbende website IntelFusion noemt de aanval een “grootschalige cyberoorlog van Rusland tegen Georgië”, maar wijst er tegelijk op dat het altijd moeilijk uit te maken is wie precies achter dergelijke aanvallen zit, en hoeveel steun de aanvallers krijgen van de overheid.

 

Inmiddels zijn de website van president Mikheil Saakashvili, president.gov.ge en rustavi2.com, de website van een prominent Georgisch televisiestation verplaatst naar de servers van het Amerikaanse bedrijf Tulip Systems in Atlanta. Volgens een woordvoerder van Tulips Systems blijven de cyberaanvallen vanuit Rusland op deze sites doorgaan.
 

Google helpt
De Georgische nieuwssite Civil.ge, één van de slachtoffers van de aanvallen, heeft hulp gekregen van Google om te kunnen blijven berichten over de ontwikkelingen in de oorlog. Via Googles populaire blogginsite “Blogspot” blijft de nieuwszender regelmatig updates brengen. De infrastructuur van internetgigant Google is immers geavanceerder dan die van de Georgische nieuwszender en beter bestand tegen de Russische aanvallen.

Ook Estland, dat zelf lang doelwit was van Russische hackers, doet een duit in het zakje als gastheer voor de website van het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens verschillende internetbronnen stuurt de Estse regering ook voor het eerst in de geschiedenis adviseurs in cyberverdediging naar Georgië.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief