Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Arabische mannen doen niet aan seks buiten het huwelijk. Een rechter heeft dat gezegd en dus is het zo.

Gamal Abdel Nasser, de tweede Egyptische president en voorganger van Anwar Saddat, liet de mensheid onder andere het Nasserisme na, een pan-Arabisch ideaal dat hij voorstond, en kleinzoon Jamal Marwan.

Marwan, zoon van Nassers dochter Mona en haar inmiddels overleden miljardairsechtgenoot Ashraf Marwan, is hoofd van de Melody Entertainment Group, een groot mediaproductiebedrijf met verschillende onderdelen en televisiezenders.

Marwan heeft de mensheid ook iets willen nalaten en daarom samen met de Libanese zangeres Qamar het Arabische publiek een paar jaar lang zoet gehouden met een rechtszaak die deze maand een interessante climax bereikte.

Geen echt huwelijk
Qamar had Marwan aangeklaagd, omdat ze een burgerlijk huwelijk hadden afgesloten waaruit een zoon was voortgekomen die niet door Marwan werd erkend. Qamar wilde een DNA-test afdwingen om te bewijzen dat Marwan de vader is. Burgerlijke huwelijken worden, in tegenstelling tot een religieus huwelijk, niet erkend in Egypte. Vrouwen die zo'n huwelijk afsluiten, blijven rechteloos.

Marwan ontkende alles en liet zijn advocaat op enig moment tijdens de zich voortslepende rechtszaak beweren dat Abbas Shouheib, de manager van Qamar, de biologische vader van het kind was. Volgens de advocaat had er een telefonisch gesprek plaatsgevonden tussen Qamar en Shouheib en was dat het bewijs dat Shouheib de vader was. Verder beweerde hij dat de rechtszaak een manier was voor de zangeres om wraak te nemen vanwege een zakelijk geschil.

Eerder deze maand was dan de apotheose. Het lukte Qamar niet om het huwelijkscertificaat te overleggen, naar eigen zeggen omdat Marwan die had gestolen. Getuigen van het huwelijk kwamen niet opdagen of getuigden plots tegen haar.

De rechter besloot haar daarom in het ongelijk te stellen en geen DNA-test af te dwingen, want, zo redeneerde hij, er was geen bewijs voor een huwelijk. En als er geen huwelijk is geweest, kan er dus ook geen sprake zijn geweest van voortplanting.

Maagdelijkheidstesten
Deze revolutionaire gedachtegang kan tot een bijzonder interessante jurisprudentie leiden. 'Mevrouw beweert verkracht te zijn?' 'Dat kan niet, want er moet eerst sprake zijn van een huwelijk vooraleer er seks plaats kan vinden.'
Als je deze logica doortrekt, begrijp je ook de vrijspraak in de zaak die de Egyptische Samira Ibrahim tegen het leger en de betrokken dokter aanspande wegens de zogeheten maagdelijkheidstesten: ze kán helemaal niet gepenetreerd zijn, moet de rechter gedacht hebben, want ze was niet getrouwd met de arts noch met de dienstdoende legerofficieren. De arts is vrijgesproken en de rechter heeft geoordeeld dat die maagdelijkheidstesten niet hebben plaatsgevonden.

Qamar heeft een kind, maar hoe dat kind is verwerkt, geen idee. Onbevlekte ontvangenis. Wederkomst van de Maagd Maria en het Kindeke Jezus. Alles is plausibel, behalve dat Marwan haar bevrucht heeft, want er was geen huwelijk, hè.

Ibrahim is nooit ruw ontmaagd door een paar ongewassen vingers, dat verbeeldt ze zich maar. Arabische mannen doen niet aan seks buiten het huwelijk. Een rechter heeft dat gezegd en dus is het zo.

Foto: Samira Ibrahim (cc)

Hassnae

Over de auteur

Journalist en programmamaker

Hassnae Bouazza (1973, Marokko) is journalist, columnist en programmamaker. Samen met Femke Halsema maakte ze de documentaire reeks ‘Seks …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief