Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vier Nederlanders werkzaam in verschillende disciplines en sectoren in Nederlandse organisaties. Vier Ghanesen, werkzaam bij 1 lokale ontwikkelingsorganisatie in Noord-Ghana. Bij elkaar in 1 ruimte in een stadje in het uiterste Noorden van Ghana. Hun blik gericht op mij, in afwachting van wat komen gaat.

Dag 1. Start van een 8 maanden durend traject waarin deze groep samen zal leren en werken aan een sociaal vraagstuk in Ghana. Deze mensen zijn door mij bij elkaar gebracht via het concept Talent Beyond Lmits. Kort gezegd: verbinden van Talenten uit bedrijfsleven in Nederland met ontwikkelingsorganisaties in Afrika. Stimuleren van Beyond Limits denken en doen, zodat innovatieve, creatieve en ondernemende oplossingen ontstaan in de complexe wereld die de 'ontwikkeling van Afrika' heet.

De komende week in Ghana staat in het teken van cultuur, interculturele communicatie en persoonlijk leiderschap. Daarnaast diept de groep gezamenlijk het vraagstuk uit waaraan ze de volgende 6 maanden zullen werken. Dan op afstand, ieder terug in zijn/haar eigen wereld. Het enthousiasme, de inspiratie, de ideeën die nu terplekke ontstaan vasthouden via digitale kanalen. Een zeer ambitieuze doelstelling met een grote belofte. Een doelstelling die onderweg vele grote en kleine uitdagingen zal kennen. Dat lijkt me duidelijk.

Op dit moment, deze dag en aankomende week, gaat het bovenal om het leren kennen en begrijpen van elkaar. Elkaars achtergrond, leven, werken en persoonlijkheid. We zullen leren door samen te ervaren. En hoewel ik ook een strak uitgewerkt draaiboek heb liggen, werk ik voornamelijk met wat zich aandient in het Hier en Nu. Mijn rol is die van facilitator, gericht op interventies in het proces.

In vaktaal: Ik richt mij op het faciliteren van een vrije interactie tussen deelnemers door het hanteren van procesinterventies. Dat betekent luisteren op alle mogelijke niveaus, waarnemen zonder oordeel, aanvoelen. En het bevorderen van de dialoog over verschillen. Inspelen daar waar verschillen zich aandienen, waar mensen uit totaal andere werelden elkaar of elkaars taal niet kunnen begrijpen, hoe zeer zij ook hun best doen. Met als achterliggende doel mezelf overbodig maken door het zelflerende vermogen van deze individuen en de groep aan te spreken. Ze leren te leren, zodat deze 8 mensen ook zonder mij in staat zullen zijn tot verbinden in het traject dat hen te wachten staat. Samen tot co-creatie komen en resultaat en proces bewaken in een volwaardig en gelijkwaardig partnerschap.

Eigenlijk ben ik niets meer en niets minder dan degene die in eerste instantie de fundamenten legt waarop de groep zelf een brug gaat bouwen. Die verschillen zichtbaar maakt en helpt ombuigen naar gemeenschappelijke doelen en richting. En dan vooral los laten en ruimte geven voor de interactie tussen de deelnemers. Ikzelf ben het belangrijkste leerinstrument in dit totale traject en zal zeker ook niet gevrijwaard zijn van mijn eigen leerproces.

Makkelijk gezegd en geschreven………Maar wat een geweldige en rijke ervaring gaan we tegemoet!

Ook deelnemen aan Talent Beyond Limits?
Ben jij professional met minimaal 5 jaar werkervaring en op zoek naar meer zingeving in je leven? Kijk op www.talentbeyondlimits.nl en sluit je aan bij ons groepsprogramma in het najaar van 2013.

Leer over jezelf en ontwikkel jezelf door deze bijzondere plek, in ontmoeting en verbinding met deze bijzondere mensen en de Afrikaanse cultuur.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500