Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Automobilisten en brommertaxi’s in Benin balen als een stekker. In het West-Afrikaanse land is de zwarte markt ingestort, nadat twee weken geleden in buurland Nigeria de subsidie op benzine werd afgeschaft. “Met die hoge prijs aan de pomp is het goedkoper om de taxi stil te laten staan.”

Niet alleen in Nigeria zelf profiteerden de mensen tot voor kort van de overheidssubsidie op benzine. Slimme handelaars in buurland Benin liftten jarenlang mee. Ze verkochten uit Nigeria gesmokkelde benzine voor nog geen 600 CFA (ca. 90 ct), terwijl je aan de pomp van voormalig staatsbedrijf Sonacop zo’n 1000 cfa betaalt. Nu de benzineprijs in Nigeria omhoog is geschoten, kan de illegale benzine niet meer concurreren met de pompstations. Vrouwen staan nog steeds met hergebruikte whisky- en ginflessen langs de kant van de weg, maar brommer- en motorrijders rijden nu liever een blokje om naar een officiële benzinepomp.

Met name in Porto Novo, dat nog geen 20 kilometer van grens met Nigeria ligt, zijn de laatste jaren de meeste van die pompen gesloten vanwege gebrek aan clientèle. De run op legale benzine resulteerde deze week dan ook in honderden meters lange rijen van auto’s en brommers. De prijzen aan de resterende officiële pompstations zijn inmiddels opgelopen tot 1200 cfa.  Taxichauffeurs laten daarom uit voorzorg hun Peugeot stilstaan. Ze verdienen op dit moment toch bijna niks aan een ritje. “Begrijpelijk, maar voor de forens is het heel onhandig”, zegt gezonheidsvoorlichter Cécile. Zij werkt in een dorpje een half uur van Porto Novo. “Morgenvroeg kan ik met een buurman mee rijden, maar ’s middags moet ik maar zien of ik een lift vind terug naar huis.”

President Thomas Yayi Boni zegt niet te vrezen dat de onrust in Nigeria overslaat naar Benin. “Ons land is een toonbeeld van kalmte en stabiliteit en ik weet zeker dat het dat ook zal blijven.” Boni liet verder weten regelmatig met zijn collega Goodluck Jonathan aan de telefoon te hangen om te overleggen over de explosieve situatie in diens land.

Intussen zijn er ook nog voordelen. Op vrijdagmiddag, normaliter het drukste moment van de week, konden de geluksvogels met voldoende benzine in hun tank over een vrijwel lege stadsader van kantoor naar huis zoeven. 

 

 

Over de auteur

publicist

Leest en schrijft het liefst over Congo, Rwanda en Guinee, maar ook over mondiale trends, beeldvorming, feminisme en duurzame lifestyle.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief