Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ook in partnerschapsprocessen loopt maar een dun lijntje tussen een eyeopener en een open deur. Wat voor de één een nieuw inzicht is, is voor de ander een cliché van jewelste. Begin deze maand volgde ik een training* met een hoog gehalte aan eyeopeners. Althans, voor mij. Op het gevaar af dat ik in deze column een reeks open deuren intrap: vier op een rij.  

Lang leve de verschillen
Voor dat wat je zelf kunt, heb je de ander niet nodig. Bedrijven en NGO’s werken samen, juist omdát ze verschillend zijn. En toch bestaat vaak de neiging om elkaar te overtuigen van de eigen mening. Op veldbezoek met Plan Nederland en (toen nog) Sara Lee Douwe Egberts in Uganda klaagden de koffiemannen over de slechte kwaliteit van de koffie die de boeren leverden. De mensen van Plan Uganda spraken over de slechte kwaliteit van leven die de koffie de boeren opleverde. Dat is een andere positie, maar geen conflict. Beide partijen hadden moeite om die posities zomaar naast elkaar te laten bestaan.

Vermijd posities, ga naar belangen
Het gemeenschappelijke belang van Douwe Egberts en Plan Uganda lag voor de hand: met training en technische ondersteuning (materiaal, onkruidbestrijding) konden de boeren die kwaliteit leveren die Douwe Egberts nodig had. En betaalde Douwe Egberts wat de boeren nodig hadden.

Een alternatieve manier om tot gezamenlijke ambities te komen is de methode Wijffels: Als informateur van de onderhandelingen tussen CDA, PvdA en ChristenUnie startte Herman Wijffels met twee gewetensvragen: Waarom zit je in de politiek? En wat wil je bereiken voor dit land? Dat leverde onverwacht grote eensgezindheid op, en snel resultaat. Analoog aan die methode had Plan Uganda had gewoon kunnen vragen: ‘Waarom zijn jullie hier?’

Wees geen blijo
Ik rond bijeenkomsten met partners graag positief af, met zinnen zoals: “We hebben een goede vergadering gehad, volgende week verder met de openstaande actiepunten.” Helemaal mis, zo heb ik nu geleerd.  Degene die de bijeenkomst waardeloos vond, voelt zich miskend en haakt af.

Pas op met ‘we’
Verstopt in mijn zinnetje bleek ik nog een fout te maken: Wie zijn ‘we’? Een externe begeleider is en blijft extern. Het partnerschap is niet van jou. Het partnerschap, het werk dat gedaan is, het proces dat je begeleid hebt: het is van hen. Beter had ik kunnen zeggen: “Ik hoop dat jullie terugkijken op een vruchtbare bijeenkomst.”

Terwijl ik deze vier eyeopeners op een rij zet, realiseer ik me dat het allemaal gaat over open houden. Of het nou een eyeopener of open deur is: open zal het zijn.

* Ik volgde de training in Engeland. De Partnership Brokers Training wordt ook in Nederland gegeven: 18  – 22 mei in Amsterdam. 

670

Over de auteur

Zelfstandig ondernemer, gespecialiseerd in de begeleiding van partnerschappen voor duurzame ontwikkeling. Eind 2015 verschijnt haar boek …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief