Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

‘Jihadi John’ staat aan het eind van de meest recente onthoofdingsvideo met een los hoofd voor zijn voeten. Het is van Peter Kassig, een 26-jarige Amerikaanse hulpverlener. De onthoofding zelf is niet in beeld. Wel zijn de executies te zien van achttien anderen, Syrische militairen naar verluidt.

Alles al gezegd
Nooit eerder heeft een terreurgroep de eigen misdaden zo nadrukkelijk in beeld gebracht als IS dat doet. Ook deze video is als een soort horrorfilm opgezet, waarbij de beulen in slow motion hun messen uit een bak pakken. Dit wordt vooraf gegaan door een lesje geschiedenis over de opkomst van IS.

Het feit dat de onthoofding van Kassig niet hetzelfde is opgezet als bij de vier vorige westerse gijzelaars, geeft reden tot nadenken. Hij zit niet in een oranje overall, er is geen opgelezen tekst. Volgens ‘Jihadi John’, de beul, is alles al gezegd door de nu onthoofde gijzelaars.

De beste dreiging is simpelweg via iemand anders

Vrienden van Kassig hopen dat hij zich heeft verzet tegen een propagandastunt, waarbij hij een tekst moest voorlezen die hem niet aanstond. Ik heb daar mijn twijfels over. Ik denk dat alleen de laatst overgebleven gijzelaar misschien iets van verzet kan bieden. Mijn vermoeden is dat IS de onthoofde journalisten Foley en Sotloff heeft verteld dat als ze zich niet zouden gedragen voor de camera, er wraak op de andere gijzelaars zou volgen. Dat die nog extra zouden worden gemarteld. De beste dreiging is simpelweg via iemand anders.

Nog twee over
Maar er zijn na Kassig nog twee westerse gijzelaars over: een 26-jarige Amerikaanse hulpverleenster en de Britse journalist John Cantlie. De laatste is in een video van IS ingezet als verslaggever in Kobane, de Koerdische enclave in noord-Syrië die voor de helft in handen is van IS. Van de hulpverleenster kent alleen een groep ingewijden de identiteit.

De recente IS-video zit vol met woede naar het westen, meer nog dan in de vorige video’s. IS heeft de afgelopen week terreinverlies geleden. Deze video is dan ook geen teken van kracht. De eerdere opmerking van IS-leider Bagdadi dat IS tot de laatste man zal vechten, klinkt stoer maar draagt ook bij aan een beeld dat IS daar zelf rekening mee houdt.

Dabiq
Misschien gaat het in deze video minder om Kassig en meer om de onthoofdingen van de Syrische militairen. Die laten zien aan de andere rebellen dat IS ook nog steeds strijdt tegen Assad. De extremisten zouden graag zien dat meer strijders overlopen naar IS, zodat ze zich kunnen blijven verdedigen tegen de aanvallen van de Amerikaanse coalitie.  IS bereidt zich voor op een grote slag, of slagen, de komende tijd. ‘Jihadi John’ nodigt zelfs de Amerikanen expliciet uit om met grondtroepen in te grijpen.

Misschien gaat deze video minder om Kassig en meer om de onthoofdingen van de Syrische militairen

De video is voor een deel opgenomen in het noord-Syrische plaatsje Dabiq. Ik was daar onlangs heel dichtbij: net buiten Dabiq loopt de frontlinie met de andere rebellen, die mij IS in de verte aanwezen. De plaats is belangrijk voor IS. Hun internetglossy (ja, die hebben ze) is er naar vernoemd. Het is een plek waar ooit een belangrijke slag is gewonnen door het Ottomaanse Rijk. Als het aan IS ligt, wordt dit weer een plek voor een episch gevecht: tussen de westerse heidenen en de bloedcultus van de radicale moslimextremisten.

Meer video’ s?
Of we tot die tijd meer video’s gaan zien met de overige twee westerse gijzelaars, moeten we afwachten. IS blijft zoeken naar nieuwe manieren om de wereld te shockeren. Misschien veroorzaken ze op dit moment wel de grootste schok als ze de gijzelaars vrijlaten.

Ik hoop het, voor de westerse gijzelaars én voor de honderden, mogelijk duizenden, anderen die nog gevangen zitten.

670

Over de auteur

Hans Jaap Melissen is een oorlogsjournalist, schrijver en spreker. Hij werkt onder andere voor de NOS. In 2012 werd hij verkozen tot …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief