Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Er moet Europese regelgeving komen voor het toezicht op internetcensuur door autocratische regimes. Dat staat in een resolutie over het jaarrapport over mensenrechten (2010), die woensdag werd goedgekeurd door het Parlement. De nieuwe regels moeten ertoe bijdragen dat Europese bedrijven die toepassingen exporteren die kunnen worden ingezet voor het blokkeren van websites en het monitoren van mobiele communicatie, zich verantwoordelijker gedragen.

“Er is een race gaande tussen diegenen die nieuwe media inzetten voor vrijheidsdoeleinden en diegenen die ze inzetten voor onderdrukking. Ik aarzel niet om te zeggen dat Vodafone moet leren van het volgen van Mubarak´s instructies”, zei rapporteur Richard Howitt (S&D, UK). Howitt verwees daarmee naar de opschorting van Vodafone´s diensten op verzoek van het regime van Mubarak, slechts enkele weken voor de revolutie in Egypte.

De resolutie verzoekt de Commissie om in 2013 een voorstel te doen voor regelgeving die de controle verbetert op EU-export van instrumenten of diensten die kunnen worden gebruikt om te censureren, websites te blokkeren en mobiele communicatie te controleren.

Meer informatie:

Aangenomen tekst (klik op 18.04.2012)

Video van het debat (17.04.2012)

Video van de persconferentie na de stemming (18.04.2012)

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief