Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Premier Rutte zei het klip en klaar. Op 16 maart verklaarde hij dat hij niks kon doen aan racisme op de arbeidsmarkt. Hij zei in dagblad Metro: "Migrantenjongeren moeten zich invechten op de arbeidsmarkt". Deze uitspraak geeft het probleem in de Nederlandse samenleving goed weer: wij zijn niet verantwoordelijk voor racisme in Nederland. 

Moslims daarentegen, moeten wel voortdurend afstand nemen, sorry zeggen, en de verantwoordelijkheid op zich nemen en actie ondernemen. Eerst voor 9/11, daarna voor de moord op Theo van Gogh, vervolgens voor ISIS en daarna voor de aanvallen op Charlie Hebdo. Wanneer een Nederlander iets fout doet, wordt het individu aangekeken, maar andersom wordt de hele allochtone gemeenschap verantwoordelijk gehouden wanneer een moslim of allochtoon iets fout doet.

Tweederangs burgers
Als Nederlandse Palestijn, in Frankrijk geboren, heb ik het privilege om het probleem van meerdere invalshoeken te bekijken. Ik heb zeven jaar aan den lijve ondervonden wat het effect is van een staat die er tweederangs burgers op na houdt. Ik heb zeven jaar lang dagelijks voor mijn rechten moeten vechten in Palestina. Elke dag liep ik het risico om gearresteerd te worden zonder formeel arrestatiebevel. Maar ik heb ook ondervonden hoe het voelt te leven in een Nederlandse staat gebaseerd op democratie en gelijkheid. Ik had mijn rechten, ik voelde me veilig, en politie en justitie hebben hier geen dubbele agenda’s. Maar helaas, tegenwoordig moet ik op Facebook maar 'mijn muil houden', een opdracht van iemand met een 'je suis Charlie' profielfoto.

Veel Nederlanders zijn langzaamaan zo verzonken in hun eigen arrogantie en vooroordelen dat het probleem van opkomend racisme wordt genegeerd, en nu door onze premier gebagatelliseerd. Constante druk zetten op moslims heeft de situatie alleen maar verergerd. Elke allochtoon die een tijd in Nederland heeft geleefd heeft genoeg redenen om boos te zijn op Nederland. Ik ben de tel kwijt hoe vaak ik 'naar mijn eigen land' terug moet gaan "als het je hier niet bevalt”.

Ik ben de tel kwijt hoe vaak ik 'naar mijn eigen land' terug moet gaan 

Het probleem, de boosheid, het grotere aantal jihadisten en de verhoogde kans op aanslagen zijn niet het resultaat van een verandering in de mentaliteit van de moslim gemeenschap. Ze zijn vooral een gevolg van de Nederlandse marginalisatie van moslims. Zoals ik boven beschreef wordt er overduidelijk met twee maten gemeten. De minderheid is in zo'n geval altijd het slachtoffer, niet de Nederlandse meerderheid van autochtonen. Maar door figuren als Wilders, die de samenleving angst aanpraten, zien veel roeptoeterende Nederlanders die zich in de sociale media uiten dat niet in.

Het is haast onmogelijk voor buitenlanders om de oproep van Rutte uit te voeren. Er heerst niet per se een gebrek aan motivatie onder de allochtone gemeenschap om zich “in te vechten in de arbeidsmarkt”. Het probleem zit hem erin dat de Nederlandse samenleving zelf een fort is geworden. De uitspraak van Rutte is onderdeel van een grotere cynische vicieuze cirkel in de Nederlandse gemeenschap, waarin het allochtonen in het bijzonder ontnomen wordt om zichzelf te verdedigen tegen discriminatie.

Maatpak
Ook al doen zij hun stinkende best om zich aan te passen, de Nederlandse samenleving mag doorgaan met mensen uitsluiten. Een concreet voorbeeld hiervan was een ervaring die ik had met een zwarte vriend van mij. Hij wilde op een zaterdagavond een club in Den Haag binnen. Het antwoord van de portier was: “Sorry, je bent niet goed genoeg gekleed”.

Onze mond viel open van verbazing aangezien hij een maatpak aan had. Vervolgens zei mijn vriend tegen de portier: “Dit is gewoon racistisch, waarom mogen andere mensen die een maatpak aan hebben binnen wanneer ze blauwe ogen en blond haar hebben, en ik niet wanneer ik hetzelfde aan heb ? Hierna werd hij door een langslopende agent afgevoerd naar het politiebureau omdat hij “onrust veroorzaakte”.

De enige oplossing voor het opkomend geweld van terrorisme is een einde maken aan westers fundamentalisme. Vrijheid van meningsuiting geldt nu blijkbaar alleen voor ons westerlingen, die alles mogen roepen zelfs als dat ten koste gaat van minderheden. Minderheden hebben dat recht verloren. Wij Nederlanders zijn de norm, de zon draait om ons heen, en niet andersom. Zolang die fundamentalistische houding stand houdt, moeten we een tegenreactie verwachten. Wanneer westerlingen eindelijk inzien dat er ruimte moet zijn voor andersdenkenden, andere kleuren, andere gezindten, dan pas zal polarisatie, jihadisme en de kans op aanslagen afnemen. Wij Nederlanders hebben het zelf in de hand. 

Lees ook de islam-special in OneWorld Magazine

670

Over de auteur

Omar Dweik werd geboren in Frankrijk en woonde zeven jaar in Palestina. Hij studeert Internationaal en Europees recht aan de …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief