Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De aardappel herovert de wereld. In de Andes is de productie in tien jaar verdubbeld en worden er speciale rassen voor China en Afrika ontwikkeld.

De aardappel dreigde in haar bakermat –Peru– in de vergetelheid te raken. Boeren teelden steeds minder soorten, en ook de productie daalde. Maar het Internationale Centrum voor de Aardappel werkt hard aan de comeback van de grondvrucht.

“Tot twintig jaar geleden teelden boertjes uit het Andesgebergte wel vierhonderd verschillende soorten op hun kleine akkers”, vertelt de Peruaans-Duitse woordvoerster Jacqueline Becker. “Dat deden ze omdat dan hun oogst nooit helemaal zou mislukken als er ziektes uitbraken. Door de modernisering is het leven van deze boeren anders geworden – denk aan de trek naar de stad en de aanleg van betere wegen waardoor ze toegang tot ander voedsel kregen. Wij stimuleren ze hun oude gewoonte weer op te pakken. De aardappel moet voor hen weer een bron van inkomsten worden.”

Een paar duizend soorten worden inmiddels opnieuw in de Andes geteeld. En de productie is verdubbeld ten opzichte van tien jaar geleden. Het Aardappelcentrum, gelegen in de Peruaanse hoofdstad Lima, heeft een genenbank opgebouwd met vierduizend aardappelsoorten uit de hele wereld. Van groen en gembervormig, tot paars met knobbeltjes.

Niet alleen in Peru wil het Aardappelcentrum de teelt van het gewas bevorderen, ook in China en Afrika zijn soorten geïntroduceerd die gedijen in de klimaten daar. Becker: “In droge gebieden in Afrika hebben we een zoete aardappelsoort geïntroduceerd waar veel vitamine A in zit . Hij heeft niet veel water en meststoffen nodig en het restafval bij de oogst kan prima gebruikt worden als veevoer.”

Zelfs chef-koks van internationale faam – zoals Ferrán Adrià, eigenaar van het wereldberoemde, inmiddels gesloten, restaurant elBulli nabij Barcelona – omarmen de aardappel. De steun van de chef-koks is vooral belangrijk voor het aanboren van nieuwe markten, zodat de aardappel sjieker wordt en een speciale plek verovert op de menukaarten van de sterrenrestaurants in de wereld.

gbjMl0dV_400x400

Over de auteur

Wies Ubags is een Nederlandse journalist die vanuit Brazilië verslag doet voor onder andere ANP, OneWorld, Wordt Vervolgd en FNV …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief