Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

In de Egyptische hoofdstad zijn vandaag ruim een miljoen mensen op de been gekomen om te protesteren tegen de zittende president Mubarak. “Het minste wat we kunnen doen voor de mensen in Egypte is laten zien dat we achter hen staan en dezelfde boodschap ook hier verkondigen”, zeggen veel demonstranten in Nederland.

Demonstranten in Amsterdam
Demonstranten (cc) Jelle Roos, OneWorld

 

Rustig beginHet plein voor de Dam is even voor twee uur nog rustig, slechts een handjevol mensen met een spandoek lijkt maar op de oproep tot demonstreren van een aantal Egyptische organisaties afgekomen te zijn. Even verderop kijkt een tweetal agenten toe. Het lijkt er op dat er meer fotografen en cameraploegen rondlopen dan demonstranten zelf. Tegen twee uur komt er een megafoon tevoorschijn. Dan komen al snel andere demonstranten aangelopen. Diverse borden en Egyptische vlaggen gaan omhoog, en binnen enkele minuten is het plein bevolkt door ruim tweehonderd demonstranten.

Hager SaïdEgyptische opvolging
Veel van de borden en gescandeerde teksten zijn in het Egyptisch, maar de boodschap is duidelijk. Mubarak heeft zijn langste tijd in Egypte wel gehad. Tussen de groep mensen staan een aantal oudere mannen die een jaar of dertig terug vanuit Egypte naar Nederland zijn gekomen. “Wat we willen voor Egypte? Dat is heel simpel. Net als wat we hier in het Westen hebben. Het hele systeem moet daar op de schop, weg met de corruptie, eindelijk een echte democratie invoeren en een president die niet meer dan twee keer achter elkaar gekozen mag worden, net als Obama.”

 

 

 

Ook Hager Saïd (23) is één van de aanwezigen. Vergezeld door twee vriendinnen is ze op de bijeenkomst afgekomen. “We hoorden van de actie via Facebook, en zo wilden we onze steun betuigen.” Naast de extra aandacht voor de situatie die deze actie genereert hoopt ze ook dat meer mensen na gaan denken over de toekomst van het land. “Ik hoop niet dat de islamitische oppositie de macht overneemt, die zijn me te radicaal.”

 

 

 

Foto boven: Spandoeken bij de Dam in Amsterdam (cc) Jelle Roos, Oneworld

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief