Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De landbouworganisatie van de Verenigde Naties verwacht dat de vraag naar voedsel in 2050 vanwege bevolkingsgroei verdubbeld is. Daarbij gaan ontwikkelende landen steeds meer zuivel en vlees eten, wat (veel) extra grondstoffen van de aarde vraagt (Indiërs eten nu 12 gram dierlijke eiwitten per dag, Nederlanders al 74). Waterschaarste zal door bevolkingsgroei en verstedelijking ook flink toenemen. Sommige schattingen spreken over een verzevenvoudiging van de hoeveelheid mensen die structureel te weinig water tot hun beschikking hebben.

wereldbevolking
01_opening_A

Deel van Dossier

Op naar 12 miljard mensen

Gaan we er allemaal aan door overbevolking? OneWorld scheidt feit van fictie.

Wereldpopulaties hebben qua leeftijd verschillende samenstellingen. De visualisatie hiervan heet een ‘bevolkingspiramide’. Hier een paar types van een bevolkingspiramide. Elk staafje staat voor een leeftijdsgroep van vijf jaar.

De toren: India

India is nog steeds flink aan het groeien. De verwachting is dat er in 2028 net zo veel mensen wonen als in China. India heeft net als China te maken met ‘verdwenen vrouwen’, 63 miljoen, door selectieve abortussen op meisjesfoetussen en de betere zorg voor jongetjes.

bevolkingspyramide toren

De urn: Nederland

Vergrijzing valt in Nederland nog mee vergeleken met andere Europese landen. De ‘tweede demografische transitie’ waarbij het kindertal in westerse landen snel daalde, kwam hier door de relatief late emancipatie laat op gang, maar ging toen heel snel: door de pil en de seksuele revolutie.

bevolkingspyramide urn

De doodskist: Japan

De schatting is dat tegen het jaar 2100 de bevolking van Japan gedaald is naar het niveau in 1950: ongeveer 82 miljoen. Daarom spreken demografen aangaande dit bevol­kingsdiagram van het ‘doodskistmodel’. Nu bestaat krap 12 procent van de bevolking uit kinderen.

bevolkingspyramide doodskist

De piramide: Nigeria

De bevolking in Nigeria zal in 2050 talrijker zijn dan die in de VS, waarmee Nigeria qua inwonertal het op twee na grootste land ter wereld zal worden. Vrouwen krijgen er gemiddeld vijf kinderen. Bill Gates zet in het land zwaar in op gezinsplanning, lees daarover meer hier.

bevolkingspiramide piramide
01_opening_A

Deel van Dossier

Op naar 12 miljard mensen

Gaan we er allemaal aan door overbevolking? OneWorld scheidt feit van fictie.

Over de auteur

Datajournalist

Adriana is een freelance data journalist bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Chef Magazine

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief