Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

CORRECTIE: Eind 2015 is OneWorld overgeschakeld naar een beveiligde HTTPS-verbinding. Daardoor is de teller voor Facebook gereset en zijn de meeste likes voor dit artikel weggevallen. 

BLOG – Oh wat was het voor menig Nederlander weer gemakkelijk om de rellen te veroordelen. Tuurlijk, er zijn genoeg elementen binnen de rellen te benoemen die te veroordelen zijn. Rellen trekken nou eenmaal mensen aan die om hele andere redenen mee doen. Maar om daarom de rellen in z’n geheel te veroordelen gaat veel te ver. Sterker nog, rebelleren is hard nodig de komende tijd.

Totaal te vergeefs
De politieke bestuurlijke elite leeft inmiddels in een ivoren toren. Vorige week dinsdag had ik een gesprek met burgemeester Van der Laan. Hij wilde weten waarom ik geradicaliseerd ben. Dat leg ik hem graag uit, want mijn radicalisering is een bewuste stap. Als je me nog niet kent, en dit het eerste artikel is dat je van me leest: ik heb 10 jaar lang geprobeerd om op een constructieve manier via de dialoog en hier en daar wat ludieke prikkelende acties verandering te bewerkstelligen, maar dat was totaal te vergeefs. Sterker nog, mijn werk werd misbruikt door de politieke bestuurlijke elite: ‘Zie je wel, we zijn een hele goede democratie, want we praten met andersdenkenden.’

In wat voor ivoren toren leef je dan?

Drie jaar geleden heb ik besloten om de confrontatie met de overheid (en multinationals) aan te gaan om zodoende verandering te bewerkstelligen. Maar ook met stevigere acties en demonstraties dringt het niet door tot de politieke bestuurlijke elite dat het roer om moet. Van der Laan deelde me tijdens ons gesprek mede dat hij verbaasd was over de rellen in Den Haag. ‘In wat voor ivoren toren leef je dan?’, vroeg ik hem.

'Professionele relschoppers'
Dat de gemiddelde burger verbaasd is over de rellen, kan ik nog begrijpen. Zeker ook omdat de media, politici en bestuurders er alles aan doen om de boze burgers die zijn begonnen met rebelleren weg te zetten als ‘professionele’ relschoppers. Maar als de burgemeester van Amsterdam zich verbaast over de rellen in Den Haag, dan moeten we ons echt zorgen maken. Het geeft goed weer dat de politieke bestuurlijke elite totaal niet meer weet wat er leeft onder in ieder geval een deel van het volk.

Overigens zijn er ook veel politici en bestuurders die wel degelijk weten wat er leeft onder het volk, maar die het niets interesseert. (Daaronder schaar ik Van der Laan nog niet. Dit voordeel van de twijfel krijgt hij nog.) Deze politici en bestuurders willen gewoon dat burgers de status quo accepteren en zich houden aan de bestaande regels en wetten, ongeacht of die regels of wetten redelijk zijn. Indien ze dat niet doen, zullen ze met alle beschikbare middelen geforceerd worden zich toch aan die wetten en regels te houden. Inmiddels deinst de Nederlandse overheid er niet meer voor terug om de bevolking daarvoor grootschalig af te luisteren, kliklijnen in te stellen, burgers met onaangekondigde huisbezoeken te vereren, en zelfs te gijzelen. Allemaal pressiemiddelen om burgers te disciplineren.

Politici en bestuurders willen gewoon dat burgers de status quo accepteren en zich houden aan de bestaande regels en wetten, ongeacht of die regels of wetten redelijk zijn

Een kleine groep mensen komt inmiddels fel in verzet tegen de status quo en deze disciplinering. Die worden over het algemeen door de media aangeduid als beroepsactivisten (ik ken geen activisten die zichzelf zo noemen, maar dat terzijde). De overheid is er alles aan geleden om het moraal van deze activisten te breken. Dat hebben we al gezien bij Know'ledge Cesare, die zijn baan kwijt is. En bij Abulkasim al-Jaberi, die door het openbaar ministerie werd vervolgd voor majesteitsschennis. Een zaak die het OM inmiddels heeft geseponeerd, nadat er van links tot rechts en tot de New York Times aan toe verontwaardiging over deze vervolging werd uitgesproken.

Racist
Maar het OM gaat gewoon door. Na Know'ledge Cesare en Abulkasim al-Jaberi is nu Thomas van Beersum aan de buurt. Hij wordt door het OM vervolgd voor het beledigen van Paul van Musscher, de politiechef van district Haaglanden. Thomas had Paul van Musscher uitgemaakt voor racist. En terecht, want Van Musscher is ten eerste verantwoordelijk voor een politieapparaat dat al jaren wordt beticht van racisme (onder andere door Amnesty International) en hij heeft aangegeven dat "Marokkanen barbaren zijn en genetisch crimineel". Best de kwalificatie van racist waard lijkt me zo.

Totaal terecht dus dat Thomas van Beersum en andere activisten hem confronteerden door hem voor racist uit te maken. De politie en het OM lossen vervolgens de problemen bij de politie niet op, maar gaan over tot vervolging van Thomas van Beersum. De totaal omgekeerde wereld. Hoe absurd de vervolging is, blijkt uit het feit dat er inmiddels een bredere oproep komt voor het vertrek van Paul van Musscher. Een aantal mensen roepen hem in een artikel in de Volkskrant op op te stappen en er is een petitie.

Ik heb hem beloofd dat ik er anders alles aan zal doen om de onrust ook naar Amsterdam te halen

Niemand weet wat er nu gaat gebeuren. Ik zie geen enkele positieve beweging bij de overheid, en de activisten zijn vastbesloten om door te gaan. Vanuit de rechterkant van de politiek komen signalen dat activisten keihard aangepakt moeten worden, omdat zij gezien worden als diegene die burgers mobiliseren om in verzet te komen tegen de overheid (opruien noemt de overheid het). De linkerkant van de politiek is vooral passief.

Gecontroleerde onrust
We zullen het zien. Ik heb Van der Laan opgeroepen afstand te nemen van Van Aartsen, die stellig zegt dat er geen racisme bestaat bij de politie. Ik heb hem ook beloofd dat ik er anders alles aan zal doen om de onrust ook naar Amsterdam te halen. Ik zal nooit oproepen tot geweld en plunderen uiteraard, maar ik vrees dat er alleen veranderingen komen als de onrust van de jaren ‘60 en '70 terug komt in de stad. Laten we hopen dat we gecontroleerde onrust kunnen creëren in de stad om zodoende de druk op te voeren. Maar als gecontroleerde onrust uit de hand loopt, overigens vaak door hard politieoptreden (net als in de jaren '60 en '70), waarover de media matig bericht, ligt daarvoor de verantwoordelijkheid toch echt bij de overheid. Laten we de woorden van Martin Luther King daarbij niet vergeten: ‘Een rel is de taal van ongehoorde mensen'. 

Frank-van-der-Linde

Over de auteur

Publicist/activist sinds 2011. Voor OneWorld schreef hij van februari 2013 tot februari 2016 over extreemrechts, racisme, politiegeweld, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief