Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ik weet niet wie er als eerste mee begon. Maar het begint echt vermakelijk te worden. Indonesische carrièrevrouwen die in mantelpakken en op hoge hakken de staat voor miljoenen roepia’s oplichtten en in de rechtszaal als conservatieve moslims verschijnen die van top tot teen in het zwart zijn gehuld. Een goede moslima, want dat ben je blijkbaar als je de kebaya draagt, steelt niet, is de boodschap die ze aan de rechter proberen uit te dragen.

Het meest hypocriete voorbeeld is de ex-manager van de City Bank Inong Malinda Dee (47). Bijna vijf miljoen dollar pikte ze van de bankrekeningen van haar klanten. Van een deel van het geld liet ze zich door een plastische chirurg net zolang verbouwen tot ze er weer als een twintig jarige uitzag. Van de rest kocht ze een Ferrari, een Mercedes en nog twee dure auto’s. Die moet ze van justitie allemaal teruggeven net zoals haar drie appartementen, shoppingmall, en stukken land buiten de stad Jakarta. Daarna kan ze 13 jaar naar de gevangenis samen met haar jonge echtgenoot van 23 die haar hielp bij de illegale geldtransacties.

Maar natuurlijk ontkent Inong aan alle kanten de diefstal. Zonder ook maar met haar ogen te knipperen verscheen ze gedecideerd in haar moslimdracht in de rechtszaal.

‘Zouden deze toch hoog opgeleide vrouwen zelf niet door hebben dat ze een karikatuur van zichzelf maken’, vraag ik me af. Zoals de zakenvrouw Nunun Nurbaeti die in 2004 hoogst waarschijnlijk in opdracht van destijds centrale bankdirecteur Miranda Goeltom parlementariërs met miljoenen roepia’s omkocht voor Miranda’s herverkiezing. Nadat Nunun eerst drie keer in het ziekenhuis verpleegd moest worden, een mediatraining kreeg hoe ze haar beste glimlach kon opzetten, verscheen ze ook in een zwarte sluier in de rechtszaal. Het was duidelijk te zien hoe onwennig ze zich met een jilbab voelde.

Het wachten is op de arrestatie van het brein achter Nunun’s omkoopschandaal, Miranda Goeltom. Ze is een christen. In het volksbuurtje achter mijn huis vragen ze zich af in welke kleding de voormalige bankdirecteur zal verschijnen.

Misschien dat de ‘secretaresse look’ van de voormalige Miss Indonesië Angelina Sondakh, die namens de Democratische Partij van president Susilo Bambang Yudyohono in het parlement zit en bij de bouw van een sportstadion voor de Aziatische spelen miljoenen roepia’s in haar zak stak, Miranda op een idee kan brengen. De Beauty Queen verscheen als een preuts geklede secretaresse met bril, knot op haar hoofd en dichtgeknoopt wit bloesje in de rechtszaal.

Mijn volksbuurt begint genoeg te krijgen van de modeshow van de verdachten. ‘Stop ze meteen in de gevangenis in blauw wit gestreepte pyjama’s zonder make up of sluiers. Dan zien we hoe lelijk ze in het echt zijn. Wat een flauwekul’, zegt een van de ibu’s (moeders) in haar gewone Indonesische dracht, een verkleurde keukenschort en op slippers.  

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief