Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

‘Geef je kleding een tweede leven’. Onder dat motto ging op maandag 7 mei in Amsterdam het recycleprogramma van C&A in samenwerking met recylce-organisatie I:CO van start. Modeontwerper Frans Molenaar en tv-presentatrice Irene van der Laar gaven het goede voorbeeld door zelf een kledingstuk in de recyclebak te gooien.

Frans Molenaar is sinds 2009 verbonden aan C&A. Sindsdien verzorgt hij elke winter en zomer de mode-collectie. Door een zelf gedragen pak in te leveren laat hij zien dat hij recycling belangrijk vindt. “Zeker in deze tijden van crisis letten mensen extra op hun portemonnee. Kleding hergebruiken is dus een goed alternatief.”

Hoewel hij bij zijn ontwerpen geen gebruik maakt van recyclemateriaal, zorgt hij toch voor iets ‘duurzaams’ in zijn creaties. “Een nieuw jasje kan heel mooi gecombineerd worden met een oud bloesje. Ik gooi nooit kleren weg, alles heeft wel ergens een functie.”

Ook Irene van der Laar heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. “Ik heb zojuist mijn auto verkocht. Nu ga ik weer op de fiets naar de supermarkt.” Het voormalig model en presentatrice van modeprogramma’s vindt het belangrijk dat kleding niet zomaar in de prullenbak verdwijnt. “Binnen mijn vrienden- en familiekring geven we kleding meestal door. Ook ga ik vaak naar vintagewinkels. Daar is hele leuke kleding te vinden. Sommige mensen vinden ‘tweedehands’ vies klinken. Maar alles wordt gewassen dus er is niks vies aan.”  

Doneer je oude kleding
Modeketen C&A wil een voorloper zijn op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “We zijn wereldmarktleider in de kledingbranche als het gaat om gebruik van biologisch katoen en onze tassen zijn gemaakt van recyclebaar plastic”, vertelt Edwin Fafié van C&A. “De inzamelingsactie is een volgende stap.”

Nadat een broek, trui of T-shirt is ingeleverd wordt er een bonnetje geprint. Daarmee krijg je 5 procent korting op een volgende aankoop. Het gedoneerde kledingstuk gaat naar I:CO. Bruikbare kleding sturen ze op naar Afrika, wat stuk is komt in de recycle-kringloop. “Daar maken we nieuwe kleding van voor C&A”, zegt Fafié. “Het kan dus zijn dat je over een paar jaar een broek koopt, waarin delen van je oude broek zijn verwerkt.”

Wil jij net als Frans Molenaar en Irene van der Laar je oude kleding een tweede kans geven? Van 7 tot en met 31 mei kun je je kleding inleveren bij alle C&A filialen in Nederland. In Leiden, Amsterdam en Den Haag blijven de bakken langer staan. Als de actie succesvol blijkt zullen er in meer filialen voortaan inzamelingsbakken worden neergezet.

DSCN0027

Over de auteur

Freelance journalist

Hidde Jansen (1989) is freelance journalist die voornamelijk schrijft over duurzaamheidsthema’s, met een specialisatie op het gebied …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief