Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een Keniaan, Ethiopiër en Oegandees waren naar Nederland overgevlogen om onderzoek te doen naar de werkwijze van Edukans in Amersfoort. Op 28 augustus kwamen ze één voor een  naar voren om hun kritische feedback te presenteren. Normaliter  is Edukans degene die jaarlijks onderzoek doet. Dit keer vonden ze het hoog tijd om de rollen eens om te draaien. “Thank you for coming!”, zeggen Amenti (directeur Development Expertise Centre Ethiopië), Makhandia (directeur Local Expertise Centre Kenia) en Awacango (directeur Local Expertise centre Oeganda) in koor.

“Hoe ziet het financiële beleid eruit als de subsidies teruglopen?” 
[[{“fid”:”21585″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:474,”width”:523,”style”:”width: 200px; height: 181px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]De drie eregasten hebben onderzocht  of  het management, het projectbeheer en de financiële administratie naar behoren functioneerden, met andere woorden: of deze bedrijfsaspecten ‘gezond’ waren. Een van de vragen was: “Hoe ziet het financiële beleid eruit als de subsidies teruglopen?”  Hier had Edukans niet direct antwoord op, omdat de toekomstige overheidsmaatregelen nog onbekend zijn. “Waar op wordt bezuinigd, is nog een raadsel”, gaven ze aan en vervolgden met: “Maar hier zijn wij al mee bezig.”

Waar blijft de angst voor reputatieschade?
[[{“fid”:”21586″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:480,”width”:640,”style”:”width: 200px; height: 163px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]Opmerkelijk was dat dat deze Afrikaanse collega’s eerlijk en kritisch waren. Was Edukans niet bang voor reputatieschade? One World vroeg aan een van de sprekers of het moeilijk is om kritisch te zijn naar een organisatie die je financieel ondersteunt, je de mogelijkheid geeft om te bestaan.
“Bedankt voor je vraag!’’, zegt de Ethiopisch Amenti opgetogen. “Ik vond het erg moeilijk en zelfs pijnlijk, maar door onze goede band, waarin openheid en vertrouwen een belangrijke rol spelen, was er gelukkig ruimte voor dit soort feedback.” 

Over de auteur

Soufia Zahri is een Nederlandse freelance journalist en schrijft vooral over conflictgebieden, de multiculturele samenleving en kunst met …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief