Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Naast vele Liberiaanse mensenlevens, doet het ebola-virus nu ook de Liberiaanse begrafenissector de das om. ‘Er is geen enkel werk sinds de Ebola uitbraak. Mensen gebruiken niet langer kisten,’ aldus een kistenhandelaar in Monrovia, de Liberiaanse hoofdstad.

De Liberiaanse overheid en artsen stimuleren familie en naasten om overleden patiënten niet langer in een kist te begraven. Ebola is het meest besmettelijk na het overlijden en elk contact met menselijk overschot wordt daarom sterk ontraden. Bij het overlijden van een zieke, bellen de West-afrikanen daarom en masse de nationale noodlijn. Binnen enkele dagen wordt het onaangeroerde lichaam getest op Ebola, en vervolgens geklaard door een speciaal ‘begraaf-team’.

Uit angst voor besmette lichamen, rinkelen de telefoons van kistenmakers en andere begrafenisondernemers niet of nauwelijks. ‘Als er nu iemand overlijdt in huis, zeggen ze meteen het is een Ebola-patiënt, ook al zijn ze vier of vijf maanden ziek geweest. Er zijn simpelweg geen begrafenissen meer,’ aldus de eigenaar van Morovia’s grootste kistenwinkel.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief