Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De ebola-uitbraak in West-Afrika staat op het punt nog veel erger te worden. Met het aantal slachtoffers en besmettingen tot nu toe, is het punt nabij dat de besmettingen exponentieel gaan toenemen. Het is nu of nooit om de uitbraak in te dammen, schrijft het gezaghebbende blad Foreign Policy.

Maar waarom is dat niet eerder gebeurd, toen ebola vooral voorkwam in kleine gemeenten op het platteland van Guinee, Liberia en Sierra Leone? Artsen zonder Grenzen trok al maanden geleden aan de bel, waarom luisterde de westerse wereld niet?

Dé instantie die in had moeten grijpen, de Wereldgezondheidsorganisatie in Geneve, heeft jarenlang bezuinigd en is zich de afgelopen jaren meer gaan focussen op ziekten als kanker en diabetes. Het team dat infectieziekten onderzoekt en bestrijdt werd de afgelopen jaren geminimaliseerd. Grootschalig ingrijpen toen het nodig was, bleek lastig.

Ondertussen wordt gezegd dat er behoefte is aan buitenlandse militairen, vooral Amerikanen. Maar dat zou averechts kunnen werken. Het idee bestaat al bij lokale bevolking dat het virus ontworpen en verspreid is door de CIA – aanwezigheid van Amerikaanse soldaten zou die geruchten alleen maar versterken.

Kan de crisis nog effectief bestreden worden? Volgens de Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) wel, maar moet het snel gebeuren. De directeur zei tegen Foreign Policy: "There is a window of opportunity to tamp this down, but that window is closing."

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief