Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De DJ100 verkiezing is in 2013 opgericht als tegenhanger van de duurzame 100 lijst van het dagblad Trouw. “Er is te weinig aandacht voor de jonge generatie doeners met duurzame initiatieven. Met deze lijst willen we laten zien dat er juist al heel veel jongeren met duurzaamheid bezig zijn, en daarmee een verschil maken”, vertelt Dekker. 

Een lijst maar dan anders

Anders dan de lijst van Trouw, kent de DJ100-lijst geen rangorde en wordt hij ieder jaar volledig vernieuwd. Maar DJ100 is meer dan alleen een lijst. DJ100 opent deuren en biedt de jonge koplopers een podium en handvatten om hun impact te vergroten. “We merken dat veel jongeren die in de praktijk al bezig zijn met duurzame initiatieven nog niet zo goed weten hoe ze ergens een voet tussen de deur moeten krijgen om verder te komen”, vertelt Dekker. “Deze jongeren kunnen, als ze het willen, gebruik maken van ons netwerk. Zo zullen we komend jaar bijvoorbeeld netwerkmomenten organiseren in Duurzaam Doen cafés, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu”, aldus Dekker. 

Het belangrijkste is dat jij met jouw initiatief ook anderen kunt inspireren en tot actie kunt bewegen

‘Do you have what it takes?’

Van studenten tot young professionals en ondernemers. Iedereen jonger dan 32 jaar, met een initiatief dat een positieve impact heeft op een duurzame wereld kan zich tot en met 18 maart aanmelden om een plek in de DJ100 lijst te bemachtigen. Dekker: “Het belangrijkste is dat jij met jouw initiatief ook anderen kunt inspireren en tot actie kunt bewegen”. Maar dat gaat verder dan alleen een inspiratiebron zijn voor je studiegenoten of collega’s. “Deze jongeren moeten jongere én oudere generaties kunnen inspireren”, aldus Dekker.

De jury

Een jury bestaande uit vijf jonge koplopers en vijf oudere prominenten op het gebied van duurzaamheid selecteert op 22 april uiteindelijk de honderd meest innovatieve jongeren voor een plek in de lijst. De jury bestaat onder anderen uit Maurits Groen (#1 Trouw Duurzame 100), Thiëmo Heilbron (oprichter Fawaka), Hannie Vlug (directeur duurzaamheid ministerie van Infrastructuur en Milieu), Willa Stoutenbeek (oprichter W.Green) en Harm Edens (presentator). “Talrijke initiatiefrijke jongeren wachten niet af, maar nemen het werken aan een rechtvaardiger, duurzame toekomst al in eigen hand”, licht Maurits Groen toe. “Het is een groot en hoopvol genoegen om daar een mooie DJ100-lijst uit te mogen samenstellen”, aldus Groen.

Wil jij meedingen naar een plekje in deze lijst? Ga dan naar www.dj100.nl en meld je aan!

OneWorld volgt de DJ100 verkiezing al vanaf het prille begin. Lees hier meer over de duurzame jonge koplopers van afgelopen jaren.

Over de auteur

Redacteur Remap

Joline Heusinkveld werkt als freelance redacteur bij OneWorld en coördineert hier o.a. de OneWorld remap. Verder schrijft ze over …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief