Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

“In onze parochie gebruiken we geen gouden versierselen meer. God moet niet aanbeden worden met een product dat zoveel lijden veroorzaakt en de natuur vernietigt”, zei Vader Marco tegen Time, toen dat weekblad hem twee jaar geleden uitriep tot milieuheld van 2009. Hij kreeg die titel voor zijn jarenlange geweldloze verzet tegen Newmont, een groot mijnbouwbedrijf dat goud wint in het noorden van Peru.

Helden
In samenwerking met het Movies that Matter festival besteedt OneWorld de komende weken aandacht aan indrukwekkende activisten. Tijdens het festival zijn hun verhalen in prachtige documentaires te bewonderen. Het Movies that Matter festival vindt plaats van 24 tot en met 30 maart in Den Haag.

Peru is een mijnbouwland. 15 procent van het totale grondgebied van het land is via concessies in handen van mijnbedrijven. In de noordelijke provincie Cajamarca waar Vader Marco als plattelandspastor werkt, is dat zelfs 45 procent. In 1993 begon het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Newmont daar op grote schaal grond op te kopen om de Yanacocha-mijn, een van de grootste open goudmijnen ter wereld, uit te breiden. Toen Newmont ook actief werd op de Cerro Quillish, een voor de streekbewoners heilige berg die een grote rol speelt in hun watervoorziening, klopten de plattelandsbewoners bij Vader Marco aan voor steun.
 

Vervuild grondwater
Door de activiteiten van Newmont werden mensen namelijk van hun grond verdreven en raakte het grondwater vervuild met de chemicaliën die worden gebruikt om goud te winnen. Dat vader Marco en zijn organisatie Grufides probeerden te bemiddelen tussen het mijnbouwbedrijf en de streekbewoners werd hen niet in dank afgenomen. Nadat zij een onderzoek waren begonnen naar de moord op milieuactivist Edmundo Becerra Corina werden vader Marco en zijn collega’s geregeld geïntimideerd en met de dood bedreigd.

In november 2006 kwam aan het licht dat Vader Marco en de overige medewerkers van Grufides continu gefilmd en afgeluisterd werden door een particulier beveiligingsbedrijf. De opdracht voor deze ‘Operatie Duivel’, waarin vader Marco de duivel is, zou zijn gegeven door Newmont. Newmont ontkent echter iedere betrokkenheid. In de documentaire ‘The Devil Operation’ probeert regisseur Stephanie Boyd het web dat om Marco en zijn medeactivisten gesponnen is, te ontrafelen.

Politieke aspiraties
Hoewel er in de Peruaanse pers geregeld lastercampagnes tegen hem worden gevoerd gaat Vader Marco onverstoord door met zijn strijd tegen de schadelijke gevolgen van mijnbouw in zijn land. De milieupriester heeft zelfs politieke ambities. Samen met andere milieu- en mensenrechtenactivisten heeft hij de politieke partij Tierra y Libertad opgericht. In 2015 wil hij meedoen met de verkiezingen.

Bekijk hier de filmtrailer van The Devil Operation:

 

Over de auteur

Marianne Wilschut is een Nederlandse journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief