Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De zesde editie van World Cinema Amsterdam komt eraan. Van 14 tot en met 23 augustus zijn onafhankelijk geproduceerde films uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika te zien in Filmtheater Rialto in Amsterdam. OneWorld nam alvast een voorproefje en bezocht Ixcanul

Ixcanul (vertaald: vulkaan) is een Guatemalteeks-Franse film uit 2015, geschreven en geregisseerd door Jayro Bustamante. In de film volg je María, een zeventienjarig Maya-meisje dat leeft op een koffieplantage aan de voet van een actieve vulkaan in Guatemala. Ze droomt van het leven in de stad, maar het enige wat haar te wachten staat, is een gearrangeerd huwelijk met de voorman van de plantage. Als inheemse vrouw is zij niet voorbestemd om naar de stad te vertrekken. Later redt de moderne stad haar leven, maar tegen een hoge prijs.

De regisseur, die zelf is opgegroeid in de streek waar de film is opgenomen, wil een stem geven aan de Maya-bevolking. De film is gemaakt met niet-professionele acteurs, allen behorend tot de gemeenschap. Hierdoor krijg je een realistische kijk in hun leefwijze. Het plot pakt het ritme op van het leven van de familie, in de film komen eeuwenoude tradities en overtuigingen voorbij. Het laat een onbekende dagelijkse routine zien, ver van de geglobaliseerde wereld. Dankzij de acteurs is Ixcanul geen film over de inheemse cultuur, maar één die is ontwikkeld vanuit de cultuur.

De film bleef ook niet onopgemerkt tijdens het filmfestival in Berlijn. Ixcanul werd op dit festival bekroond met de Alfred Bauer Prijs.

Bekijk hieronder de trailer van Ixcanul: [[{“fid”:”38882″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Trailer de Ixcanul (Volcano) subtitulado en francés (HD)”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Trailer de Ixcanul (Volcano) subtitulado en francés (HD)”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Trailer de Ixcanul (Volcano) subtitulado en francés (HD)”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Speeldata: vrijdag 14 augustus 20.15 uur en zondag 16 augustus 19.30 uur.

Nieuwsgierig geworden naar hoe dit verhaal tot stand is gekomen? Houd OneWorld.nl in de gaten, want binnenkort volgt een interview met de regisseur van Ixcanul, Jayro Bustamante.

Over de auteur

Evita Bruin is stagiair bij OneWorld. Ze volgt de studie Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief