Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een maand na de zware aardbeving in Nepal, waarschuwt de Verenigde Naties (VN) dat er niet genoeg geld is voor hetgeen wat echt nodig is: noodhulp.

"Iedereen heeft het over wederopbouw”, vertelt de VN-coördinator Jamie McGoldrick vanuit Kathmandu aan persbureau Reuters. “Maar tussen reddingsoperaties en wederopbouw zit een fase genaamd ‘noodhulp’.”

In de weken na de zware aardbeving op 25 april en een tweede op 12 mei, schoten NGO’s en overheden het zwaar getroffen land te hulp met onder andere reddingsteams. McGoldrick: “Alle reddingsteams die hier kwamen, deden hun werk geweldig en uitvoerig. Maar de klus is nog niet geklaard”.   

 “Donormoeheid”
Volgens de VN is zo'n 387 miljoen euro nodig om de ongeveer twee miljoen slachtoffers de komende maanden te voorzien van primaire behoeftes zoals tenten, voedsel en drinkwater.

Tot nu toe is 84,6 miljoen euro binnen, slechts 22 procent van het benodigde bedrag. Volgens McGoldrick is sprake van “donormoeheid” bij geldschietende overheden door de vele humanitaire crises die momenteel zwaar drukken op de nationale hulpbudgetten. 

De reddingsteams deden hun werk hier geweldig. Maar de klus is nog niet geklaard

Ook noemt McGoldrick dat veel landen voor de aardbeving ontwikkelingsprojecten hadden lopen in Nepal. Volgens de VN-coördinator willen deze landen op dezelfde voet verder en investeren ze liever in langdurige wederopbouwprojecten dan in primaire noodhulp. 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief