Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dit artikel maakt deel uit van de serie ‘2015: The future we want’ die OneWorld in 2013 initieerde.    

"OneWorld, doe iets!", roept columnist Jan Bennink. De wereld verbeter je niet met artikelen, maar door in actie te komen.

Lieve OneWorld, waar zijn jullie aan begonnen, een bijtende hufter als ik uitnodigen voor een column op jullie vlindertjes en bloemetjes site :-). Zo’n schoft die niet zoveel heeft met een duurzame lifestyle, die niet dagelijks melkpakken recyclet of geiten knuffelt, die muggen gewoon doodslaat. Zo’n stuk tuig die zijn Duitse auto’s selecteert op prachtige diepzwarte rookpluimen en het liefst zijn batterijen in de vuilnisbak zou pleuren als z’n vrouw, die wel Goed Volk is, ze er niet weer uit zou vissen.

Hoe kom je erbij? Maar goed ik neem de uitdaging graag aan.

Lieve OneWorld… Ik begrijp niks van jullie en zeker niets van jullie site. Die is net zo georganiseerd als het verkeersplan van Pieter Broertjes’ Hilversum. Waar moet ik heen, waar gaat het over? Zijn jullie een blad, een platform, een beweging? Wie zijn jullie, wie betaalt jullie? What makes you tick? Zit die vage Jip Samhoud hier soms achter? Die slimme clown, die met die z’n blauwe ballen, stiekem een shitload of money maakt?

En waar gaan jullie voor? Komen jullie op voor kinderen, gehandicapten, misbruikten, vogels, koeien die almaar op stal moeten staan? Vechten jullie tegen oorlog, honger, dorst, voor het milieu? Alles tegelijk?

Willen jullie geld of steun of instemming. Willen jullie in een machtige zwaai de hele wereld verbinden? WERELDVREDE? Of willen jullie alleen je verschillige supporters het gevoel geven dat ze iets goeds doen door jullie mooie artikelen te lezen?

Hopen jullie soms dat je met een site in vrolijke Ikea-kleuren de als een agressieve kanker groeiende-wereldbevolking, hand in hand madeliefjes kan laten plukken? Met zeven miljard, zwart, wit en geel (want we zijn allemaal gelijk) hand in hand, huppelend door de Alpenweide?

Jan Bennink (@Superjan) is copywriter bij reclamebureau Roorda en columnist bij de Volkskrant. Daarnaast is hij bestuurslid van Powned.

Hebben jullie de laatste tijd nog wel eens om je heen gekeken. De wereld is een in accuzuur gedoopte  toverbal. Een gloeiende puinhoop. Een gigantische klerezooi.
Gisteren zag ik nog een ontroerende reportage over jonge vogels op Midway die sterven met een maag vol plastic. Hoe is jullie blad verpakt? Toch niet in folie he?

Afrika is een warzone. Boko Haram is de grens over gestoken en gaat haramme blanke kindertjes onthoofden, Iran heeft de bom, Noord Korea ook. En Israël en Pakistan en de US enz…

In Syrië waren gisteren 142 doden volgens Harald Dorenbos, die dit alleen op Twitter kan melden. Omdat dode kinderen uit Syrië al lang het NOS journaal niet meer halen. Daar hebben we het over paardenvlees. Vlees waar vijf van de zeven miljard inwoners van onze one world een moord voor zou doen.

Het poolijs smelt, de EU neemt ons land over en je mag ook al niet meer naar de hoeren van Myrthe Hilkens. De one world waar ik in leef is seriously fucked up.

Waarom schrijf ik dan toch deze column. Ik doe dat echt niet voor die lousy honderd euro, die ik dankzij jullie straks in mijn tank kan gooien. Ik doe het omdat jullie blijkbaar iets willen veranderen aan deze ellende. Ook al doen jullie dat op een gruwelijk blije en naar mijn mening totaal ineffectieve wijze.

De wereld staat in de fik het is niet de tijd om te denken dat deze shitstorm wel overwaait als we sites bekijken en tijdschriften lezen.

Dit is de tijd om je aanhangers uit hun stressless fauteuil te trekken. En die slappe verschillige zakken in beweging te zetten. Een zware taak, maar iemand moet het doen. Waarom jullie niet?

Lieve OneWorld.

Het verbinden van de hele wereld gaat echt niet lukken. Het verbinden van één gewond kind wel. Of tien of honderd. Hou op met hip zijn, kom in actie. Probeer niet alles in één keer te doen. Maar doe één ding goed. "Wie één kind redt, redt de hele wereld", luidt het verbasterde Joodse spreekwoord.

Een goed begin? Maak een zaak van die misbruikende priesters in Kenia. Diep weggestopt op jullie site! Of begin met het promoten van OneWorld condooms, zodat de verziekende pest die mensheid heet eindelijk tot staan wordt gebracht. Hou op met die verschilligheid. Doe iets.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief