Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Doe iets!”, zegt de ontvoerde journalist Judith Spiegel in de camera. Maar is ‘iets doen’ in de vorm van media-aandacht wel verstandig? Het dilemma van een redactie.

Gisteravond kwam het filmpje naar buiten waarin de in Jemen ontvoerde journalist Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen de media en overheid oproepen om in actie te komen. Ze worden al een maand vastgehouden. Volgens de ontvoerders moet er binnen tien dagen aan hun eisen worden voldaan, “anders zullen ze ons doodschieten”, aldus Judith in het filmpje. “Doe iets met z’n allen. Doe iets!”

Judith Spiegel schrijft regelmatig voor het magazine OneWorld, voor de rubrieken Rondje Wereld en Entree. Eerder berichtten we al over de ontvoering van haar en haar man.

We staarden naar het scherm. ‘Wat kunnen we doen?’

Diezelfde avond vroegen we minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans om een reactie. Vanwege het late tijdstip eerst via Facebook. We waren inmiddels niet meer de enige die de video hadden bekeken. Terwijl Bos en van den Brink begon op Nederland 1, zetten steeds meer media het filmpje op hun website. Niet lang daarna opende het NOS Journaal met de video en de reactie van Timmermans: “Misschien is het goed hier nog eens te benadrukken dat ontvoeringen waar Nederlanders het slachtoffer van zijn altijd en overal onze volledige aandacht hebben. Daarbij moet ik ook meteen melden dat hierover in de openbaarheid spreken zelden tot nooit helpt om de zaak tot een goede oplossing te brengen.”

Luisteren: Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot vertelt hoe het ministerie te werk ging bij de ontvoering van Arjan Erkel.

En dat kwam ook ter sprake op de redactie: is al die aandacht wel goed? Misschien schaadt het juist de positie van het ministerie bij mogelijke onderhandelingen en brengt het de veiligheid van Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen in gevaar.

Doe iets.

Maar wat?

Het ministerie verzoekt de media terughoudend te zijn in hun berichtgeving.

OneWorld heeft besloten om voor nu vooral telefonisch contact te houden met het ministerie van Buitenlandse Zaken over de stand van zaken en, wanneer mogelijk, op een gepaste manier te  informeren over de situatie van Judith Spiegel en haar man. Ook zullen we achtergrondartikelen brengen over vergelijkbare ontvoeringen en de politieke stand van zaken in Jemen.

We hopen dat Judith en Boudewijn veilig en in goede gezondheid terugkeren.

 

 

Foto: cc.

Over de auteur

Frederieke Hegger is een Nederlandse journalist. Ze werkte tot eind januari 2014 op de redactie van OneWorld en schrijft vooral over …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief