Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“We gaan massaal de straten op met als enige eis het aftreden van de huidige president Martelly zodat er eerlijke verkiezingen gehouden kunnen worden. Wij zullen niet stoppen totdat Michiel Martelly weg is!” zegt Keder Descollines, leider van de oppositiepartij ‘Pitit Dessalines’. De partij is vernoemd naar een van Haïti’s grootste helden: Jean-Jacques Dessalines, de slaaf die de Haïtiaanse volk in 1804 naar de onafhankelijkheid bracht. De geruchten dat Haïtianen betaald krijgen om te demonstreren wuift Descollines weg. In het verleden zijn wel eens demonstraties in scene zijn gezet, maar deze keer zijn ze echt, garandeert hij. “Nu is heel Haïti boos en eisen de mensen de verkiezingen waar ze al jaren op wachten”, aldus Descollines.

De demonstraties in onder andere hoofdstad Port-au-Prince zijn al maanden aan de gang. Het doel: verkiezingen afdwingen. Doordat de verkiezingen sinds 2011 herhaaldelijk zijn uitgesteld, moeten de Haïtianen nu het gehele parlement kiezen en een groot deel  van de Senaat en lokale vertegenwoordigers. Kortom, president Martelly, een voormalige popzanger, regeert momenteel per decreet.

[[{“fid”:”33203″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Keder Descollines”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Keder Descollines”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Keder Descollines

Aftreden?
Of de Haïtianen echter snel naar de stembus kunnen, is nog maar de vraag. Oppositieleider Descollines verwijt Martelly dat hij de verkiezingen welbewust heeft uitgesteld en in de tussentijd ‘zijn’ mensen op de juiste plekken heeft gepositioneerd. Hierdoor bestaat de kiesraad nu hoofdzakelijk uit aanhangers van de president. Dat zou ook de voornaamste reden zijn waarom zes senatoren het uitschrijven van verkiezingen momenteel blokkeren en willen dat de president eerst aftreedt.

Een oplossing voor deze impasse is er vooralsnog niet, ondanks diverse bemiddelingsacties van onder andere de Verenigde Staten. Volgens Descollines zit er daarom niets anders op voor Martelly dan af te treden. Alleen dan kunnen er eerlijke verkiezingen worden gehouden met een eerlijke kiesraad.

Eerst rust, dan stemmen
Roland Magloire, voorzitter van de politieke partij ‘Parti Démocrate Institutionnaliste’ (PDI) en achterneef van oud-president Magloire, is het daar absoluut niet mee eens. Hij wil juist dat Martelly blijft tot de verkiezingen en daaropvolgende machtsoverdracht. “Want wie neemt het over als Martelly weg is? Komt er dan juist niet meer chaos, zoals in 2004?”, zegt Magloire, doelend de staatsgreep in 2004 die leidde tot een roerige periode en het vertrek van toenmalig president Aristide.

Bovendien doet Martelly’s regering ook goede dingen voor het land, vindt de voorzitter. Zo zijn de meeste tentenkampen van na de aardbeving in 2010 weg en zijn de wegen aanzienlijk verbeterd. Ook de organisatie van de politieke instituties is beter dan voorheen.

[[{“fid”:”33205″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Roland Magloire, voorzitter van de politieke partij ‘Parti Démocrate Institutionnaliste’ (PDI) “,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Roland Magloire, voorzitter van de politieke partij ‘Parti Démocrate Institutionnaliste’ (PDI) “},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Roland Magloire, voorzitter van de politieke partij ‘Parti Démocrate Institutionnaliste’ (PDI)

147 politieke partijen
Magloire’s partij, de PDI, bestaat dit jaar twintig jaar en hield daarom een publiekelijk feest voor aanhangers en belangstellenden zijn uitgenodigd. Het vond plaats midden in het door de aardbeving verwoeste centrum van Port-au-Prince, met de ingestorte kathedraal op de achtergrond. De gelegenheid wordt gefinancierd door de partijleider zelf. Magloire: “Nu de verkiezingen elk moment kunnen komen, moet je als partij klaarstaan. Er zijn al 147 politieke partijen. Probeer daar tussen dan maar eens op te vallen”.

Dat president Martelly bewust de huidige politieke situatie heeft gecreëerd, waarin hij per decreet regeert, gelooft Magloire niet: “Martelly is zelf hartstikke bang voor wat er gaat gebeuren”. De voorzitter wil daarom dat de rust wederkeert, Martelly voorlopig aanblijft en er snel nieuwe verkiezingen komen. Zijn partij PDI is er klaar voor.

670

Over de auteur

Talitha Stam (1984) is antropoloog en journalist en deed, onder andere, vlak na de aardbeving in Haïti in 2010 onderzoek naar …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief