Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

De themaweek duurt van zaterdag 8 tot en met vrijdag 14 december en begint met een uitzending van BGTV, VPRO’s eigenzinnige actualiteitenrubriek uit het begin van de jaren tachtig. De hele uitzending staat in het teken van de gewelddadigheden in Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van Bouterse, die destijds een week voor deze uitzending plaatsvonden.

Zonen van Suriname (IKON) is een documentaire van René Roelofs uit 2002. Nabestaanden van de slachtoffers vertellen hun verhaal. Ondersteund door veel historisch beeld- en filmmateriaal wordt een indringend beeld geschetst van de grillige situatie in het Suriname van 1982.

Het dilemma van Derby (NMO) beleefde in 2003 onder grote belangstelling zijn première in Paramaribo. Yvette Forster spreekt met nabije vrienden van Fred Derby, de enige overlevende van de Decembermoorden. Derby zelf heeft altijd gezwegen over waarom juist hij die nacht werd gespaard. De documentaire zorgde voor veel beroering in Fort ZeelandiaSuriname.

Vergeet vroeger, een Surinaamse vertelling (VPRO) is een recent opgenomen documentaire van Tegenlicht. Kan een land leven zonder zijn eigen geschiedenis te kennen? Regisseur Babette Niemel vraagt zich af of en wie er, behalve de nabestaanden, zo lang na dato nog zit te wachten op de weggemoffelde waarheid.

Van Fort Bomika tot Fort Zeelandia (NPS) uit 1983 is een serie van vier radiodocumentaires over de achtergronden van de Decembermoorden. Gemaakt door Roy Khemradj en Rajendre Khargi voor Zorg en Hoop. Ook het recente vervolg (juni 2007) op de serie, Van Fort Zeelandia naar Fort Boxel (Roy Khemradj en Sam Jones), is in het dossier over de Decembermoorden op Holland Doc te beluisteren.

De documentaires worden van 8 tot 14 december dagelijks uitgezonden via het digitale themakanaal Holland Doc en ze zijn te bekijken op internet via www.hollanddoc.nl. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Holland Doc.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief